Varaždin s prvim danom 2016. počinje s razvrstavanjem otpada "na kućnom pragu" Foto: Mario Šamec

Varaždin s prvim danom 2016. počinje s razvrstavanjem otpada "na kućnom pragu"

M.P./Varaždinske vijesti | 27.11.2015. u 16:38h | Objavljeno u Aktualno

S 1. prosinca djelatnici Čistoće kreću s podjelom žute, smeće i zelene plastične vreće domaćinstvima na području grada Varaždina. Građani će tako otpad ubuduće moći razvrstavati „na kućnom pragu“ čime je nadograđen projekt primarne selekcije otpada koji se u Varaždinu provodi još od 2002. godine.

- Mislim da će to korisnicima mnogo značiti jer će na svom kućnom pragu moći razvrstavati šest vrsta otpada. U crnu kantu već se baca miješani komunalni otpad, a u plavu kantu papir i karton. U žute vreće građani bi pak bacali plastiku i metalnu ambalažu, u zelenu vreću staklo, a u smeđu tekstil. No, moram napomenuti da će sve tri vreće dobiti samo oni koji žive u kućama (individualno stanovanje), dok će korisnici u stambenim zgradama (kolektivno stanovanje) dobiti samo smeđu vreću. Ispred zgrada, naime, već postoje kontejneri u koje stanari mogu bacati papir, plastiku i staklo - pojasnio je direktor Čistoće Davor Skroza na današnjoj pressici.

Podjela „paketa“ s vrećama odvijat će se tijekom prosinca, a građani će s vrećama dobiti i edukativni materijal o načinu razvrstavanja otpada te obrasce u koje će vlasnici nekretnina morati upisati svoje podatke. Prikupljenim će podacima Čistoća napraviti reviziju postojeće baze podataka.

- Ispunjene će obrasce korisnici predavati djelatnicima Čistoće koji će doći ugraditi čip na crnoj kanti. Čip će bilježiti sve podatke iz obrasca, a nova vozila Čistoće opremljena su čitačima tako da će djelatnici Čistoće u svakom trenutku moći prepoznati korisnika - napomenuo je Skroza.

Prednost razvrstavanja otpada „na kućnom pragu“ jest i konačno smanjenje ukupne količine miješanog komunalnog otpada. Naime, uz pravilnu primjenu primarne selekcije, ali i izdvajanja biorazgradive frakcije, količina otpada može se smanjiti do čak 50 posto. Time se istovremeno otvara i mogućnost smanjenja računa, no o svemu ovisi uredba Vlade kojom će biti definirane točne cijene sakupljanja otpada.

- Varaždin bi s razvrstavanjem „na kućnom pragu“ krenuo s 1. siječnja, dok ćemo tijekom prosinca definirati točne termine skupljanja vreća - najavio je direktor tvrtke koja identičnu primarnu selekciju provodi već u 12 općina na području Varaždinske županije i bilježi samo pozitivna iskustva.

Zadovoljan je bio i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

- Bili smo među prvima u Hrvatskoj kada smo 2002. godine počeli s primarnom selekcijom otpada, a ovom „nadogradnjom“ Varaždin će imati jedan od najkvalitetnijih modela za zbrinjavanje novonastalog otpada. Ostalo nam je još rješavanje pitanja što s biološkom komponentom otpada - napomenuo je Habuš podsjetivši da se otpad u Brezju ne balira od kolovoza 2013. godine.