Varaždin opet obara rekorde: u prvoj polovici godine 12% više gostiju, sve više stranaca, ali i domaćih turista Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždin opet obara rekorde: u prvoj polovici godine 12% više gostiju, sve više stranaca, ali i domaćih turista

VV | 3.7.2024. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

U prvih šest mjeseci ove godine Varaždin je posjetilo više od 18.000 gostiju, što je povećanje od 12 % u odnosu na turistički vrlo uspješnu 2023. godinu. Među njima, nešto više od 10.000 bilo je stranih turista što je za 6 % više nego lani, a ostvaren je i značajan porast dolazaka domaćih gostiju - izvijestili su iz Turističke zajednice grada Varaždina.

U prvoj polovici godine Varaždin je posjetilo gotovo 8.000 domaćih turista što je povećanje od čak 19 %, podaci su iz sustava eVisitor.

Pozitivan trend u dolascima turista prati i broj ostvarenih noćenja. Zabilježeno je 34.500 noćenja što je rast od 7 % u odnosu na isto razdoblje lani.

- Također, ostvareno je osjetno povećanje broja noćenja domaćih gostiju od 13 % što pokazuje kako turisti, ne samo da dolaze u Varaždin, već ostaju duže kako bi u potpunosti doživjeli grad i sve što on nudi. Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Italije, Austrije i Poljske. Trend pozitivnih turističkih brojki za prvu polovicu 2024. godine pripisuje se nizu faktora, od unapređenja turističke ponude, bogatstva događanja do promotivnih aktivnosti, koji su u Varaždin privukli veći broj turista - zadovoljni su u Turističkoj zajednici grada Varaždina.