Varaždin najrazvijeniji u Varaždinskoj županiji, slijede Ivanec i Ludbreg te - Gornji Kneginec

| 5.1.2024. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji, koja je razvijena iznad prosjeka RH, dok devet općina od 22 te jedan grad od njih šest ima ispod prosjeka indeks razvijenosti uz koji je vezano jako puno toga. Primjerice,  prihvatljivost prijave na određene natječaje do državnog udjela u sufinanciranju iznosa sufinanciranja dječjih vrtića, a čak se i vatrogasna vozila dodjeljuju za ispodprosječno razvijene. Uz sve to, iako se indeks razvijenosti odnosi na JLS-ove, primjenjuje se čak i na njegove stanovnike pa tako

Fond za zaštitu okoliša je dodjeljivao različite postotke sufinanciranja za obiteljske kuće prema tom indeksu.  

Vlada RH utvrdila je  jučer nove indekse razvijenosti županija, općina i gradova, a nakon što je, skladnu sa Zakonom o regionalnom razvoju, proveden postupak njihovog ocjenjivanja i razvrstavanja prema prosječnom dohotku po stanovniku, prosječnom izvornom prohodu po stanovniku, prosječnoj stopi nezaposlenosti, općem kretanju stanovništva, stupanju obrazovanosti stanovništva i indeksu starenja iz trogodišnjeg razdoblja (2020-2022.)

Jedinice područne (regionalne) samouprave, odnosno županije, razvrstane su u četiri skupine (I.-IV.), pri čemu prve dvije imaju status potpomognutih područja jer njihov prosjek razvijenosti ispod prosjeka razvijenosti Republike Hrvatske.

Varaždinska županija našla se u III. skupini jedinica područne (regionalne) samouprave, koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u drugoj polovini iznadprosječno rangiranih županija, i to zajedno s Krapinsko-zagorskom, Međimurskom, Primorsko-goranskom i Splitsko-dalmatinska županijom. U IV. skupini županija, koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj polovini iznadprosječno rangiranih jedinica područne (regionalne) samouprave, našle su se Dubrovačko-neretvanska županija, Istarska županija, Zadarska županija i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Jedinice područne samouprave, odnosno gradovi i opčine, razvrstane su u osam skupina (I.-VIII.), pri čemu prve četiri imaju status potpomognutih područja.

I. skupinu čine općine i gradovi koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u zadnjoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. U Varaždinskoj županiji u toj skupini nema niti jednog grada ili općine.

II. skupinu čine općine i gradovi koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u trećoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. U Varaždinskoj županiji u toj skupini samo je Donja Voća.

III. skupinu čine općine i gradovi koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u drugoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. U Varaždinskoj županiji u toj skupini samo je Bednja.

IV. skupinu čine općine i gradovi koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. U Varaždinskoj županiji u toj skupini su Breznica, Breznički Hum, Cestica, Jalžabet, Mali Bukovec, Maruševec, Martijanec i Sveti Đurđ te Lepoglava.

Izuzev ovih devet općina i jednoga grada, sve ostale opčine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju iznadprosječnu vrijednost indeksa razvijenosti.

V. skupinu čine općine i gradovi koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u zadnjoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave.  U Varaždinskoj županiji u toj skupini su  Klenovnik, Petrijanec, Veliki Bukovec, Vidovec i Vinica. U ovaj su skupini, usporedbe radi, i gradovi Senj, Sinj i Slavonski Brod.

VI. skupinu čine općine i gradovi koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u trećoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. U Varaždinskoj županiji u toj skupini su Beretinec, Ljubešćica, Novi Marof, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki i Varaždinske Toplice. U ovaj su skupini, usporedbe radi, Bjelovar, Dubrovačko Primorje, Pag, Požega i Sisak.

- Kao i druge, i nas veseli to što smo među razvijenima, iako to istodobno znači manje mogućnosti za apliciranje na određene natječaje i potpore,  veli Marin Bosilj, načelnik Sv. Ilije.

VII. skupinu čine općine i gradovi koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u drugoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. U Varaždinskoj županiji u toj skupini su Gornji Kneginec, Ivanec i Ludbreg. U ovaj su skupini, usporedbe radi, su Krapina, Šibenik, Rab i Split.

VIII. skupinu čine općine i gradovi koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. U Varaždinskoj županiji u toj skupini samo je Varaždin.