VAMA Problemi s nosivosti objekta, vanjski dio zgrade morat će se srušiti i ponovno izgraditi Foto: Ilustracija/Arhiva VV

VAMA Problemi s nosivosti objekta, vanjski dio zgrade morat će se srušiti i ponovno izgraditi

Ivica Kruhoberec | 3.12.2020. u 09:53h | Objavljeno u Aktualno

Još prije četiri godine zgradu bivše robne kuće VAMA kupio je Marlex Invest, a ovog ljeta najavljeno je da bi se kroz dvije godine konačno trebao privesti svrsi ovaj prepoznatljiv objekt u Varaždinu, koji je godinama slabo ili nikako iskorišten.

Kako doznajemo, za bivšu robnu kuću VAMA na Kapucinskoj trgu rade se projekti, a statički su gotovi. Oni su pokazali da je nosivost objekta osjetno manja nego što danas nalažu propisi, odnosno od 250-300 kilograma, dok novi protupotresni i drugi propisi za takvu vrstu objekata danas traže i do 500 kilograma. To ja, naime, zahtjev za trgovačke centre, koji bi bio na etaži 1, prizemlju i prvom katu, a stambeni dio na drugom i trećem te dijelom četvrtom.

Stoga će se vanjski dio VAMA-e u potpunosti srušiti i ponovno izgraditi u istoj formi, ali tako da će imati veću nosivost po kvadratnom metru. Osim toga, podrumski dio dobit će novu hidroizolaciju. To će koštati nešto više nego da se ojačava postojeća konstrukcija čelikom, koji se za to koristio i kod prvotne gradnje, što se vidi prilikom prolaska kroz pasaž. Uz to, rušenje će ići brže nego bi ojačavanje.

DSC_2654.jpg

Označeno u