Uzorkovanje i obrada testova na koronavirus u školama za manje od 24 sata

| 23.9.2020. u 08:02h | Objavljeno u Aktualno

Uzorkovanje i obradu testova na koronavirus treba ubrzati u školama, kao i drugim obrazovnim  ustanovama, kako bi se izbjegle masovne zaraze. Upravo zbog toga ustrojavaju se mobilni timovi koji će u sumnjivim slučajevima uzimati uzorke pomoću testa za ispiranje grla, a najviše u roku od najviše 24 sata trebalo bi biti poznato je li učitelj ili učenik stvarno zaražen. 

Ovo je austrijski pilot projekt, koji od danas kreće u bečkim školama. Predstavili su ga  jučer ministar obrazovanja Heinz Faßmann (ÖVP) i gradski vijećnik za zdravstvo Peter Hacker (SPÖ),

-Želimo da se testovi u školama i odgovarajuće povratne informacije dobe u roku od 24 sata, rekao je ministar Faßmann, dodajući da će se i drugima pomoći kod uvođenja mobilnih timova, a ne samo Beču.

U sklopu pilot-projekta uspostavit će se četiri mobilna tima koji će doći u škole, a moguće je proširenje na do osam. Pilot projekt uvodi se nakon kritika da prolazi previše vremena između prijave sumnje na slučaj i testiranja, a zatim opet dok se ne sazna rezultat.