Utjecaj rata na gospodarstvo Varaždinske županije; najviše pogođena farmaceutska industrija

| 7.3.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Hoće li i u kojoj mjeri rat u Ukrajini i sankcije Rusiji pogoditi i gospodarstvo Varaždinske županije? Prema podacima Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Varaždin prijašnjih je godina na tržište Ukajine i Ruske federacije izvozilo niz tvrtki s varaždinskog područja, među kojima su ACG Europe, Bomark Pak, VIS Promotex, WAM Product, Knauf Insulation, MIV i drugi. Sankcije Rusiji, kao i u ostatku Europe, najviše pogađaju izvoznike u sektorima koji su obuhvaćeni sankcijama, a dodatni problem, koji jednako pogađa sve, je opskrba energentima.

- Tri su problema s kojim će se gospodarstvenici, koji rade na ruskom tržištu suočiti. Na jednoj strani imamo probleme u kojima će se potencijalno naći hrvatske i druge europske tvrtke koje posluju na ruskom tržištu ako se prošire sankcije na njihove sektore koje pokrivaju, a ovdje mislimo i na moguće kontra sankcije s ruske strane. S druge strane tu je i ponovno negativno kretanje tečaja i slabljenje rublje, a treće je problem u opskrbi energentima, što će se svakako reflektirati na europsku industrijsku proizvodnju - navodi Dragutin Gložinić, predsjednik HGK - Županijske komore Varaždin.

S ovim će se izazovima suočiti svi sektori koji su zastupljeni u hrvatskom izvozu (farmaceutski proizvodi, kemijski proizvodi, autoindustrija, strojogradnja) i tvrtke koje posluju na tamošnjim tržištima.

- Što se tiče tvrtki koje rade na ukrajinskom tržištu situacija je trenutno puno ozbiljnija jer postoji realna fizička ugroza boravka u Ukrajini. Kada govorimo o ukrajinskom tržištu najzastupljeniji proizvodi u našem izvozu su također farmaceutski proizvodi, kemijski proizvodi, prehrambeni, zatim strojevi i aparati, te će ova područja najviše biti pogođena - kaže Gložinić.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...