Uskoro počinje rekonstrukcija HE Varaždin, projekt "težak" čak 760 milijuna kuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Uskoro počinje rekonstrukcija HE Varaždin, projekt "težak" čak 760 milijuna kuna

IHR/Varaždinske vijesti | 16.11.2022. u 16:38h | Objavljeno u Aktualno

- U elektrodistribucijsku mrežu na području Varaždinske županije samo u ovoj godini uložit ćemo 26 milijuna kuna, a uskoro započinjemo i projekt rekonstrukcije Hidroelektrane Varaždin, vrijedan čak 760 milijuna kuna - najavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a danas u Varaždinu.

- HEP Elektrostrojarskoj školi darovao dizalicu topline: "To je važan projekt kojim ćemo uštedjeti na energiji"

Naime, u registru jamstava podrijetla nalaze se gotovo sve HEP-ove hidroelektrane, među kojima i tri dravske (HE Varaždin, HE Čakovec, HE Dubrava), koje sa srednjom godišnjom proizvodnjom oko 1,15 milijardi kWh u potpunosti pokrivaju potrebe elektroenergetskog sustava na sjeveru Hrvatske.

- S ciljem produljenja životnog vijeka i povećanja proizvodnje, HEP u razdoblju od 2012. do 2030. godine provodi se ciklus revitalizacija 12 hidroelektrana ukupne vrijednosti 4,3 milijarde kuna. Nakon rekonstrukcije i revitalizacije najveće HEP-ove hidroelektrane – Zakučac, najveće planirano ulaganje, vrijedno čak 760 milijuna kuna, realizirat će se upravo u hidroelektrani Varaždin, za koje su u tijeku izrada glavnih projekata i postupak nabave za rekonstrukciju proizvodnih jedinica - rekao je predsjednik Uprave HEP-a.

Na području Varaždinske županije značajna su ulaganja i u elektrodistribucijski sustav.

- Ulaganja u prethodnom trogodišnjem razdoblju iznosila su 67 milijuna kuna, a najveća je investicija u iznosu od 10 milijuna kuna, bila rekonstrukcija trafostanice Varaždin 1. Samo u ovoj godini ulaganja HEP ODS-a - Elektre Varaždin iznosit će više od 26 milijuna kuna, a do sada su realizirani projekti izgradnje kabelske kanalizacije uz istočnu obilaznicu Novog Marofa te revitalizacija trafostanice Varaždin 2 i dalekovoda Novi Marof 1 - Varaždinske Toplice. Najveći planirani projekti su revitalizacija 10 kV postrojenja u trafostanici Vinica i prijelaz Vinice na 20 kV pogonski napon te izgradnja zamjenske trafostanice Novi Marof 1, vrijedne 21 milijun kuna - istaknuo je Barbarić.

S ulaganjima HEP-a na području Varaždinske županije zadovoljan je i varaždinski župan Anđelko Stričak.

- U zadnje dvije godine HEP je investirao oko 100 milijuna kuna na područje Varaždinske županije. Prije godinu dana obišli smo područje Varaždinske županije te nam je predsjednik Uprave HEP-a predstavio investicijske projekte i planove HEP Operatora distribucijskog sustava na području Elektre Varaždin. No veseli nas i najava predsjednika Uprave HEP-a o novim ulaganjima na našem području, konkretno novih 760 milijuna kuna, što će dovesti do kvalitetnije i bolje elektroopskrbe na području Varaždinske županije - rekao je župan Stričak.