UPISI U SREDNJE Koje su top srednje škole i zanimanja koja ove godine žele upisati osmaši iz naše županije? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

UPISI U SREDNJE Koje su top srednje škole i zanimanja koja ove godine žele upisati osmaši iz naše županije?

IHR/Varaždinske vijesti | 3.7.2024. u 20:03h | Objavljeno u Aktualno

Osmaši, ali i njihovi roditelji su u stresu: u tijeku su prijave za upise u prvi razred srednjih škola, kako u Hrvatskoj, tako i u Varaždinskoj županiji. Jesu li "upali" u željeni program i zanimanje učenici osmih razreda znat će sljedeći tjedan: programi se u online sustavu upisa mogu prijavljivati do 8. srpnja do 12 sati, kada se lilste zaključavaju, a konačne liste upisa u srednje škole bit će objavljene 10. srpnja.

Ako je suditi prema prijavama učenika osmih razreda, u Varaždinskoj županiji ove godine pritisak je na gimnazije, posebice Prvu gimnaziju Varaždin, gdje je broj prijava učenika daleko veći od broja slobodnih mjesta.

- Ove godine je došlo do promjena u strukturi upisa u našoj školi, a dodatno smo i jedina gimnazija u Varaždinskoj županiji kojoj je Ministarstvo znanosti i mladih povećalo kvote za svaki razred na 26 učenika u svim programima. Trenutno smo, unatoč tim povećanim kvotama, zadovoljni kako prijave teku, no konačne analize i komentare ovih promjena i njihovog utjecaja ćemo moći dati po završetku upisa - kaže Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin.

Interesom učenika osmih razreda za Drugom gimnazijom Varaždin zadovoljna je i Višnja Horvat, ravnateljica te škole koja ove godine, prvi put, nakon niza godina, ne upisuje program prirodoslovno-matematičke gimnazije.

- Upisujemo pet razreda opće gimnazije i razred sportaša, a prema trenutnom broju prijava možemo reći da smo zadovoljni s iskazanim interesom učenika za našu školu. Ipak, pričekajmo još 10. srpnja i objavu konačnih rezultata - poručila je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

gdaggdaaaa.jpg

- Puni smo - poručuje Mirjana Grabar Kruljac, ravnateljica Medicinske škole Varaždin u kojoj je velika navala bila za medicinske sestre/medicinske tehničare.

- Ove godine upisujemo fizioterapeute, za koje smo primili jako puno prijava te laborante, ali i za prirodoslovnu gimnaziju. Riječ je o programima koji su traženi na tržištu rada, a po završetku škole učenici brzo dođu do posla ili bez problema upisuju željene studije - rekla je ravnateljica Grabar Kruljac.

Popunjena je i Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, koja upisuje programe medicinska sestra/tehničar, fizioterapeut te program opće gimnazije, pa ravnateljica Elizabeta Skobe Barbir kaže da jesenskog roka vjerojatno neće biti.

Iako prijave još traju, već sada je jasno da jesenskog roka neće biti ni na Elektrostrojarskoj školi Varaždin.

- Mogu reći da se trendovi iz prošlih godina nastavljaju: mehatronika je broj jedan, kao i programi tehničara za računalstvo, elektrotehnike, medijskog tehničara i web dizajnera. Velika je navala i na trogodišnja zanimanja, primjerice elektroinstalatere, gdje upisujemo jedan razred, a prema broju pristiglih prijava mogli bi upisati čak tri! Ostalo je još jedno mjesto za tokara, no vjerujem da će se do zaključenja lista i to popuniti, tako da smo puni - zadovoljan je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin.

Jesenskog roka vjerojatno neće biti ni u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin.

str.jpg

- Navala je ove godine bila za strojarske računalne tehničare, gdje upisujemo dva razreda, CNC operatere gdje imamo više od 30 prvih prijava, a upisujemo jedan razred, a veliki je interes i za vozače motornih vozila. Zadovoljni smo i iskazanim interesom učenika ove godine i za limare, deficitarno zanimanje, gdje imamo čak pet prvih odabira, a upisujemo ih šest, tako da vjerujem da će se i to popuniti. Učenici su veliki interes iskazali i za automehatroničara i instalatere kućnih instalacija, tako da mislim da ćemo druge godine morati "pojačati" te programe - rekla je ravnateljica Snježana Klarić i dodala kako su zadovoljni i interesom za program tehničara za poštanske i financijske usluge, koji se od nove školske godine provodi u toj školi.

Top programi na Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi su graditeljska zanimanja.

- U graditeljskim zanimanjima, odnosno programima arhitektonski i građevinski tehničar, keramičar, monter suhe gradnje, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, zidar imamo više prijava učenika od kvote koju primamo. Nešto slabiji interes učenika je za prirodoslovnu gimnaziju, ali i za ekološke, geološke i rudarske tehničare, kao i za programe u području prehrane i nutricionizma, tako da će tu vjerojatno biti mjesta u jesenskom roku - rekla je Vesna Vrček, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

Nakon što su prošle godine prvi put upisivali jezičnu gimnaziju, ove godine za taj program na Gospodarskoj školi vlada veliki interes.

- Imamo jako puno prijava odličnih učenika, što nas veseli, a navala je bila i za hotelijersko-turističke tehničare. S obzirom na broj prijava možemo reći da smo zadovoljni, u svim programima. Učenici su prepoznali ponudu i kvalitetu naše škole - poručuje Jasminka Kelemen, ravnateljica te varaždinske srednje škole.

Na Srednjoj strukovnoj školi Varaždin najveća je navala za frizere, kozmetičare, drvne tehničare, autolakirere, soboslikare te likovnu umjetnost i dizajn gdje se traži - mjesto više.

DSC_2247.jpg

- Nešto slabiji interes je za mesare i pekare. Dok je prije nekoliko godina bila navala za te programe, sada se za njih nije prijavilo puno učenika, a s prijavama nam malo "štekaju" i programi u području galanterije, tako da mislim da će u tim programima biti jesenskog roka - kaže ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Jesenskog roka bit će i u Srednjoj školi Arboretum Opeka, koja upisuje programe u području poljoprivrede, iako ravnatelj te škole Dražen Brkić kaže kako su zadovoljni interesom kojeg su učenici ove godine pokazali za programima u toj školi.

- Prema sadašnjem broju prijava upisat ćemo više učenika nego što je maturanata otišlo iz škole, u svim zanimanjima. U obzir treba uzeti i činjenicu da je 10 posto učenika manje nego lani. Neće biti kao prošle školske godine, ali to je realnost - kaže ravnatelj Brkić.

- U Srednjoj školi Ivanec bio je podjednak interes učenika za sva zanimanja. Drugim riječima, u prva dva dana prijava popunili smo gotovo sva mjesta u svim smjerovima - kaže Anja Rutić, stručna suradnica pedagodinja iz te škole. Hoće li biti mjesta u jesenskom roku u toj školi teško je reći jer poredak se stalno mijenja.

gaffdafeae.jpg

- Može se dogoditi da će biti koje mjesto u trogodišnjim strukovnim zanimanjima, no vrlo smo zadovoljni iskazanim interesom osmaša za našu školu ove godine - poručila je Rutić.

Ravnatelj Srednje škole Novi Marof Nikola Žganec pak ističe kako su ove godine iznimno zadovoljni iskazanim interesom učenika za upisom u tu školu.

- Program tehničar za računalstvo popunjen je u prva dva dana prijava, kao i ekonomisti te program opće gimnazije. Jako je veliki interes za struku, a i po ocjenama vidim da upisujemo sve bolje i bolje učenike - rekao je Žganec.