UOČI SVIH SVETIH Kod Spomen križa u Dravskoj park šumi odana počast žrtvama likvidacija II. svjetskog rata i poraća

VV | 27.10.2022. u 19:40h | Objavljeno u Aktualno

Uoči  blagdana Svih svetih kod Spomen križa u Dravskoj park šumi u Varaždinu odana je počast žrtvama likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća. Kao i prijašnjih godina odavanje počasti su organizirali  članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin, a zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije položili su zamjenica župana Silvija Zagorec i Damir Laljek, gradski vijećnik  dok je u ime Ministarstva branitelja počast odala Ivana Horvat, voditeljica Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnoga društva.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin Franjo Talan pozdravio je sve prisutne te je naglasio kako će članovi Društva položiti vijence i zapaliti svijeće i na ostalim mjestima stradanja, kao i na grobovima preminulih članova Društva.

Zamjenica župana je naglasila kako je nažalost, veliki broj građana Hrvatske u svojim užim ili širim obiteljima imao žrtve koje su bile nevine ili su ubijene odnosno likvidirane bez prava na suđenje.

-Stoga se upravo u ovoj Dravskoj park šumi imamo prilike prisjetiit tih  žrtava i odati im trajnu počast i poštovanje koje te žrtve zaslužuju.

Koristim priliku da se zahvalim  Društvu za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin što kontinuirano i s puno osjećaja vodi brigu o grobištima te spomen obilježjima ratnim i poratnim žrtvama i na taj način njeguje i čuva uspomenu na ljude koji su svoje živote završili bez prava na dostojanstven ukop – rekla je zamjenica župana.

Molitvu kod Spomen križa predvodio je vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe svetog Fabijana i Sebastijana, a počast žrtvama su prigodnim pjesama odali i članovi Pjevačkog društva „Arka“.

Spomen križ podignut je u spomen na žrtve Varaždina, varaždinskih zatvora i logora, kao i za one žrtve čija su tijela potkraj svibnja, lipnja i srpnja 1945. godine bila bačena u rijeku Dravu.

Aktivnosti za podizanje spomen križa pokrenute su potkraj 1998. godine, a dok se čekala građevinska dozvola, članovi Društva su 31. listopada 2001. godine postavili mali drveni križ. Dozvola za podizanje sadašnjeg križa dobivena je 2003. godine, a križ je postavljen 2004 godine nakon čega ga je u lipnju te iste godine blagoslovio prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci