UOČI SVIH SVETIH Kod Spomen križa u Dravskoj park šumi odana počast žrtvama likvidacija II. svjetskog rata i poraća

VV | 27.10.2022. u 19:40h | Objavljeno u Aktualno

Uoči  blagdana Svih svetih kod Spomen križa u Dravskoj park šumi u Varaždinu odana je počast žrtvama likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća. Kao i prijašnjih godina odavanje počasti su organizirali  članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin, a zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije položili su zamjenica župana Silvija Zagorec i Damir Laljek, gradski vijećnik  dok je u ime Ministarstva branitelja počast odala Ivana Horvat, voditeljica Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnoga društva.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin Franjo Talan pozdravio je sve prisutne te je naglasio kako će članovi Društva položiti vijence i zapaliti svijeće i na ostalim mjestima stradanja, kao i na grobovima preminulih članova Društva.

Zamjenica župana je naglasila kako je nažalost, veliki broj građana Hrvatske u svojim užim ili širim obiteljima imao žrtve koje su bile nevine ili su ubijene odnosno likvidirane bez prava na suđenje.

-Stoga se upravo u ovoj Dravskoj park šumi imamo prilike prisjetiit tih  žrtava i odati im trajnu počast i poštovanje koje te žrtve zaslužuju.

Koristim priliku da se zahvalim  Društvu za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin što kontinuirano i s puno osjećaja vodi brigu o grobištima te spomen obilježjima ratnim i poratnim žrtvama i na taj način njeguje i čuva uspomenu na ljude koji su svoje živote završili bez prava na dostojanstven ukop – rekla je zamjenica župana.

Molitvu kod Spomen križa predvodio je vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe svetog Fabijana i Sebastijana, a počast žrtvama su prigodnim pjesama odali i članovi Pjevačkog društva „Arka“.

Spomen križ podignut je u spomen na žrtve Varaždina, varaždinskih zatvora i logora, kao i za one žrtve čija su tijela potkraj svibnja, lipnja i srpnja 1945. godine bila bačena u rijeku Dravu.

Aktivnosti za podizanje spomen križa pokrenute su potkraj 1998. godine, a dok se čekala građevinska dozvola, članovi Društva su 31. listopada 2001. godine postavili mali drveni križ. Dozvola za podizanje sadašnjeg križa dobivena je 2003. godine, a križ je postavljen 2004 godine nakon čega ga je u lipnju te iste godine blagoslovio prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej.

Galerija slika