Umjesto vile Oršić hotel većeg kapaciteta na igralištu Srednjoškolac? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Umjesto vile Oršić hotel većeg kapaciteta na igralištu Srednjoškolac?

Maja Grbić Alimanović | 3.2.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Umjesto još uvijek uspavane vile Oršić, koju su svojedobno švicarski investitori namjeravali pretvoriti u novi varaždinski hotel, možda novo hotelsko zdanje nikne na igralištu “Srednjoškolac”, iza I. Osnovne škole. Takva bi se mogućnost otvorila novim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), čija je procedura nedavno pokrenuta, zajedno s prijedlogom Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Varaždina (PPUG-a).
Ovo su prve opsežnije izmjene i dopune glavnih gradskih urbanističkih akata u mandatu Ivana Čehoka koji je dosad krajem svake godine u izvješću podnosio sve prikupljene inicijative fizičkih, pravnih i drugih subjekata za raznim promjenama u prostoru grada.
Ideja s vilom Oršić nije se realizirala jer se konzervatori nisu složili s kapacitetima i katnošću koje su željeli investitori kao uvjet isplativosti njihova projekta pa se u Gradu naručila analiza koja je, kao potencijalnu lokaciju za gradnju hotela većeg kapaciteta, iznjedrila upravo lokaciju igrališta. Kako pojašnjavaju u Upravnom odjelu za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, prihvaćanje ovih dviju Odluka na nekoj od budućih sjednica Gradskog vijeća znači da se tek kreće u izradu izmjena i dopuna PPUG-a i GUP-a, a što uključuje i javnu raspravu, te cijela procedura može potrajati godinu i više dana, nakon čega će se točno znati što ide, a što ne od predloženih inicijativa.

Dovoljan jedan vrtić na Banfici

U inicijativama za izmjenu dvaju navedenih prostornih planova ima i zahtjeva za postavljanjem fotonaponskih elektrana na tlu. Dosad je njihovo postavljanje omogućeno samo na krovovima, pa će se stoga prije izmjena vjerojatno morati raditi i ocjena o potrebi procjene utjecaja predmetnih dokumenata na okoliš. Takve se procjene dosad nisu radile u izmjenama prostornih planova, a hoće li sada biti potrebna, trebale bi reći nadležne službe u roku od 40-ak dana.
S obzirom da se igralište “Srednjoškolac” trenutačno koristi samo za bejzbol, privremeni pročelnik komunala Roberto Krajcer kaže da je za te sadržaje namijenjena druga lokacija na rubu šume Jelačićke, u blizini Arene. Ukoliko inicijativa hotela bude prihvaćena, u tom su dijelu grada izgledna i nova prometna rješenja.
Novim izmjenama predviđa se i prenamjena lokacije na kojoj je trenutačno dječji vrtić u Koprivničkoj, na Banfici. Planirano je da se polaznici vrtića presele u drugi dječji vrtić na Banfici, nakon njegove dogradnje, a za lokaciju u Koprivničkoj predložena je prenamjena jer sukladno mišljenju gradskog Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport, na Banfici nema potrebe za dva dječja vrtića.
Izmjenama GUP-a trebala bi se omogućiti i ubrzati buduća izgradnja umirovljeničkog naselja, za koje se trenutačno spominje lokacija na sajmištu u Biškupcu i puno manji prostor sjeverno od Varaždinskog groblja.
Lokacija u Biškupcu je, prema sadašnjem GUP-u u mješovitoj zoni M, što znači da se tamo može graditi objekat na parceli do 5.000 kvadrata, što je možda dovoljno za dom umirovljenika, ali ne i za umirovljeničko naselje. Osim toga predviđena je i prethodna izrada Urbanističkog plana uređenja (UPU), ali s obzirom da lokacija ima pristupnu cestu ta bi se obveza novim izmjenama izbacila tako da se potencijalnom investitoru ubrza procedura ishođenja potrebnih dozvola, a idejni projekt bi trebao definirati cjelokupni izgled naselja.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...