Umirovljenici traže dostavu mirovina; a HP uslugu bez naknade omogućuje onima s računom u HPB-u

MGA/VV | 1.4.2020. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske uputili su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje žurnu inicijativu da se privremeno uvede dostava mirovina poštom.

- U ime dvije najveće umirovljeničke udruge žurno pokrećemo inicijativu da se uvede privremena mogućnost dostave mirovine poštom temeljem telefonske prijave korisnika mirovine. Naime, svakodnevno se telefonskim i elektronskim upitima Sindikatu umirovljenika Hrvatske i Matici umirovljenika Hrvatske obraćaju umirovljenici i rodbina umirovljenika, upozoravajući na problem dostave mirovina većini umirovljenika, osobito onima koji žive sami, isključivo putem banaka, jer izolacijom obaveznom za starije građane te obustavom javnog prijevoza, nemaju nikakve mogućnosti primanja svoje mirovine, osobito brojni korisnici iz zabiti, sela i manjih mjesta, periferije gdje nije dostupne banke i bankomati.

Na taj problem upozoravamo od 1.1.2014. kad je ukinuta mogućnost dostave mirovine poštom svima koji su od tada umirovljeni, te ih sada prima samo osamdesetak tisuća! No sada to više nije pitanje promjene zakona, već poduzimanja hitne mjere kojom će se umirovljenicima omogućiti da dobiju svoje mirovine i da si osiguraju golo preživljavanje, ali i da ne bi ne svojom krivnjom širili zdravstvenu ugrozu. Uslijed epidemije koronavirusa i brojnih zaštitnih mjera propisanih za stanovništvo Hrvatske, posebno je ugrožena starija populacija, poglavito ljudi s mirovinama nižima od hrvatske linije siromaštva, kakvih je više od 50 posto.

Nemogućnošću dostave mirovina poštom ugrozit će se dodatno najstariji stanovnici, koji će bukvalno početi umirati od gladi ne uvede li se gore spomenuta hitna mjera. Predlažemo da se uvede i javno objavljuje posebni telefonski broj HZMO-a za prijavu korisnika koji traže primjenu mjer - stoji u pismu.

Također su se oglasili Hrvatska pošta i Hrvatska poštanska banka s informacijama da će Hrvatska pošta bez naknade dostaviti mirovine umirovljeniicma koji imaju otvoren račun u HPB-u.

- Kako bi umirovljenici mogli sigurnije zaprimiti svoja sredstva ne izlazeći iz svojih domova, korisnici koji primaju svoje mirovine putem tekućeg računa Hrvatske poštanske banke svoja sredstva mogu pomoću Hrvatske pošte dobiti na kućni prag, bez naknade. Zahtjev se može uručiti pozivom na broj 072 303 304, elektroničkom poštom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., putem obrasca: https://obrasci.posta.hr/isplata (link će biti aktivan od 1. travnja) ili direktno u dogovoru s lokalnim poštarom. U obrascu će se osim svih obveznih polja, naznačiti i iznos za dostavu. Nakon zaprimanja obrasca bilo kojim od navedenih kanala, Hrvatska pošta vrši autorizaciju s Hrvatskom poštanskom bankom te se organizira dostava novca putem poštara uz pripadajući nalog - pojašnjavaju proceduru dostave mirovina u HP-u.