Sjednica Upravnog odbora HSU-a Varaždinske županije Foto: Ivana Dreven

Umirovljenici prikupljali potpise za dostupnije dopunsko zdravstveno osiguranje

| 2.1.2020. u 16:38h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska stranka umirovljenika od 15. studenoga do 15. prosinca diljem Hrvatske prikupljala je potpise za povećanje cenzusa na pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje i protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

- Zastupnik HSU-a u Saboru Silvano Hrelja uputio je u svibnju prijedlog izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, predloživši da se prihodovni cenzus poveća na 1.830 kuna s dosadašnjih 1.516 kuna za člana obitelji te s 1.939 na 2.340 kuna za samca. Sabor je to glatko odbio, stoga je HSU odlučio pokrenuti prikupljanje potpisa - napomenula je Jadranka Bahlen, predsjednica županijske organizacije HSU-a Varaždinske županije.

Kako je naglasila, prikupljanju se odazvao velik broj volontera, koji su unatoč kiši i hladnoći ustrajno prikupljali potpise.

- Išli su od kuće do kuće, stajali vani na štandovima, što nam je u cijeloj Hrvatskoj donijelo više od 52.000 potpisa koje ćemo nakon Nove godine odnijeti premijeru. Moram napomenuti da smo velik broj potpisa prikupili od mladih ljudi, koji su nam dali punu potporu - rekla je Bahlen, dodavši da je u Varaždinskoj županiji prikupljeno 3.730 potpisa.

Zahvalila je svima koji su im potpisom dali podršku, kao i umirovljenicima volonterima koji su, kako je istaknula, odradili za njih vrlo zahtjevan posao.

- Nije lako kada 70- ili 80-godišnjak ide od vrata do vrata te objašnjava zašto je došao. Nažalost, prisiljeni smo boriti se i na taj način, kako ne bismo umirali pred vratima bolnica jer za tu bolnicu nemamo novca - kazala je Bahlen na sjednici Upravnog odbora županijskog HSU-a.

Podsjetila je da se cenzus na pravo na oslobođenje plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja nije mijenjao od 2004., a troškovi života su porasli. Problem je što s usklađivanjem mirovina, umirovljenici zbog 10 ili 20 kuna gube pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje. Iz HSU-a napominju da je od 2012. 260.000 ljudi ostalo bez prava na besplatno dopunsko osiguranje. Dodatno ih zabrinjava učestalo spominjanje povećanje cijene dopunskog osiguranja kako bi se povećanjem prihoda pokušali smanjiti problemi zdravstvenog sustava.

- U 2020. godinu ulazimo pod sloganom “Borba protiv siromaštva”. Siromaštvo je često posljedica, ali i uzrok lošeg upravljanja, društvenih nejednakosti i napetosti. Temeljni dokument socijalne politike trebala bi biti “Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u republici Hrvatskoj 2014.-2020.”, ali stječe se dojam da je na kraju 2019. godine ta Strategija ostala mrtvo slovo na papiru - upozorila je Bahlen.

- U najvećem riziku od siromaštva su nezaposleni, osobe s invaliditetom te starije osobe i umirovljenici, a mi smo, članovi HSU-a, odgovorni učiniti sve što je u našoj moći da poboljšamo kvalitetu života naših umirovljenika - napomenula je, dodavši da u Hrvatskoj granica siromaštva za pojedinca iznosi 2.485 kuna, a za četveročlanu obitelj 5.218 kuna.

- Mi samo želimo dostojnu starost, želimo solidarnost mlađih prema starijima, solidarnost zdravih prema bolesnima i solidarnost imućnijih prema siromašnima - zaključila je Bahlen i čestitala svim umirovljenicima Božić te im poželjela sve najbolje u 2020. godini.

hsu_press_peticija_cenzus_dopunsko__4_.jpg