PRIREZ Gradovi ostaju bez nekoliko stotina tisuća i milijuna, a građani “bogatiji” za stotinjak eura

| 22.5.2023. u 18:06h | Objavljeno u Aktualno

Prema okvirnim izračunima, građanima koji ostvaruju prosječnu hrvatsku neto plaću od oko 1100 eura, ukidanjem prireza će se plaće povećati za prosječnih 16 eura, ovisno o gradu ili općini u kojoj žive. U Varaždinu, gdje prirez iznosi relativno niskih 7,5%, plaće bi se ukidanjem prireza povećale za nešto više od deset eura, dok bi se u ostalim gradovima županije to povećanje plaća kretalo između 12% i 16,5%. To se, dakako, ne odnosi na one koji ostvaruju porezne olakšice, primjerice za djecu, te imaju plaću ispod tisuću eura pa već sada ne plaćaju porez na dohodak i prirez.

Od sljedeće godine pri obračunu plaća možda se više neće obračunavati prirez, porezni prihod koji je dosad bio namijenjen jedinicama lokalne samouprave. Ostvari li Vlada svoje namjere, gradovi i općine ostale bi bez dijela sredstava.

Visinu prireza određuju gradovi i općine, a među gradovima Varaždinske županije on se kreće između 7,5% (Varaždin) i 12% (Ludbreg). Vlada je ovu mjeru najavila kao porezno rasterećenje, u sklopu daljnjih poreznih reformi, s ciljem povećanja plaća, no mnogi, pa tako i većina gradonačelnika s područja Varaždinske županije, smatra je tek predizbornim balonom i kozmetičkom promjenom. Ističu da veliki dio građana, prvenstveno oni s djecom i oni kojima plaća ne prelazi tisuću eura, porez na dohodak, pa tako ni prirez, ionako ne plaćaju, tako da niti ovu mjeru neće osjetiti na svojim plaćama.

Prema okvirnim izračunima, građanima koji ostvaruju prosječnu hrvatsku neto plaću od oko 1100 eura, ukidanjem prireza će se plaće povećati za oko 16 eura, ovisno o gradu ili općini u kojoj žive. U Varaždinu, gdje prirez iznosi relativno niskih 7,5%, plaće bi se ukidanjem prireza povećale za nešto više od deset eura, dok bi se u ostalim gradovima županije to povećanje plaća kretalo između 12% i 16,5%.

Oko četvrtina općina u Hrvatskoj nije ni uvela prirez dok su ga posljednjih godina neki gradovi ukinuli poput Bjelovara, Čakovca, Opatije, Pleternice, Sinja i Vodica, a neki su ga i smanjivali, poput Varaždina. Ukidanje tj. smanjenje prireza bila je jedna od tema i na nedavnim, prijevremenim lokalnim izborima u Varaždinu.

Nezavisni kandidat Davor Patafta svoju je kampanju, između ostalog, bazirao i na obećanju o ukidanju prireza, dok je aktualni gradonačelnik Neven Bosilj najavio da će tijekom mandata svake godine prirez smanjiti za po 2,5 % dok ga potpuno ne ukinu, no to bi moglo biti i brže ukoliko Vlada Andreja Plenkovića provede najavljene mjere. U nastavku donosimo komentare gradonačelnika s područja Varaždinske županije o najavljenoj mjeri te iznose prireza i godišnjih prihoda od prireza u svih šest gradova Varaždinske županije, a u sljedećem broju donosimo komentare načelnika i podatke za općine na području naše županije.

Cijeli tekst s komentarima gradonačelnika možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.