UHODAVANJE Što nova pravila o prikupljanju otpada donose građanima u Varaždinskoj županiji Foto: VV arhiva

UHODAVANJE Što nova pravila o prikupljanju otpada donose građanima u Varaždinskoj županiji

| 2.7.2018. u 13:07h | Objavljeno u Aktualno

Nova pravila za prikupljanje otpada od 1. srpnja primjenjuju se u većini gradova i općina, a to znači nove rasporede odvoza miješanog komunalnog otpada (MKO), papira, plastike, tekstila, stakla, a odsad i metala i bio-otpada s novim spremnicima. Novost je i da se kante s MKO-om na mjesto odvoza stavljaju samo kad su pune pa će građani mjesečno, uz fiksni dio računa, platiti onoliko kanti koliko su je puta stavili van - jednom ili dvaput.

Različito po općinama

- Ako ste crnu kantu stavili van jednom u mjesecu, naplatit ćemo jedan odvoz, odnosno dva odvoza ako ste kantu stavili dvaput, a ako je niste stavili nijednom, ta će stavka biti - nula. No u slučaju da netko u tri mjeseca nijednom ne stavi kantu van, obavještavamo komunalne redare kako bi provjerili da otpad ne ubacujete u tuđe kontejnere ili šumu - pojasnio je Robert Briški iz varaždinske Čistoće.

Sve informacije o odvozu i cijenama korisnici su dobili na svoje kućne adrese, zajedno s Izjavama o načinu korištenja javne usluge koje su trebali ispuniti i potpisati, a prvi računi s novim cijenama stići će tijekom kolovoza. Cjenici uključuju iznose prosječnih mjesečnih računa za korisnike u kućama, zgradama, obrtnike i tvrtke.

Tako će, na primjer, u općini Vidovec kućanstvo u objektu individualne stambene izgradnje (kuća), koje koristi kantu za otpad od 120 litara i ima vlastito kompostište, račun platiti 70,10 kuna ako će imati jedan odvoz kante za MKO, odnosno 78,05 kuna za dva odvoza. Dosad je takvim kućanstvima, uz odvoz jednom tjedno, račun iznosio 57,90 kuna. Mjesečna cijena obvezne minimalne javne usluge u općini Vidovec iznosi, dakle, 62,15 kuna, dok cijena za količinu predanog MKO-a, po odvozu, iznosi 7,95 kuna. U slučaju da takvo kućanstvo ne kompostira u svom dvorištu, već koristi kantu za bio-otpad, cijena će iznositi 99,57 kuna. U općini Veliki Bukovec, primjerice, takvo će kućanstvo (s jednim odvozom mjesečno i vlastitim kompostištem) mjesečno plaćati 60,43 kn, u Trnovcu B. 71,68 kn, u Svetom Iliji i Gornjem Knegincu 52,51 kn, Petrijancu i Beretincu 50,77 kn, u Sračincu 48,69 kn, a u Vinici i Cestici 48,00 kn.

Više o novostima i razlikama u prikupljanju otpada širom naše županije pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...