Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a: Za nas je i dalje cilj PDV od 10 posto u turizmu Foto: ilustracija / Pixabay

Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a: Za nas je i dalje cilj PDV od 10 posto u turizmu

Varaždinske vijesti | 11.8.2019. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) - Udruge ugostiteljstva i turizma, oglasili su se vezano uz smanjenje PDV-a na 13 posto za ugostiteljske usluge pripreme i posluživanja hrane

- HUP - Udruga ugostiteljstva i turizma pozdravlja odluku Vlade RH da se u aktualne porezne izmjene uključi smanjenje stope PDV-a na ugostiteljske usluge pripreme i usluživanja hrane. Za turistički je sektor to najvažnija mjera iz ovoga kruga porezne reforme. Smanjenje PDV-a za turistički sektor predstavlja najefikasniju mjeru u funkciji povećanja plaća i novih investicija u višu kvalitetu turističkih sadržaja i usluga, a posljedično će se povećati i prihodi državnog proračuna. No, za nas i nadalje ostaje cilj ujednačiti stopu PDV-a na sve ugostiteljske usluge i definirati za turizam PDV u visini 10% kako je to u nama konkurentnim mediteranskim zemljama čime bi se postigli još veći efekti na povećanje investicija, zaposlenosti i plaća turističkim radnicima - stav je Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a.

Dodaju da je ovo porezno rasterećenje dodatno važno za hrvatski turizam uslijed jačanja konkurenata i sve zahtjevnijih tržišnih izazova.

- U funkciji poboljšanja uvjeta rada i zadržavanja radnika za poslodavce u turizmu također je važna mjera uvođenja neoporezivog toplog obroka za sve radnike, za koju smo se zalagali zajedno sa sindikatima kako bi se ujednačio tretman prehrane sezonskih i stalnih radnika. Nastavak je to mjera Vlade RH kojima se kroz povećanje neoporezivih naknada radnicama postižu konkurentniji uvjeti rada te veća sigurnost i zadovoljstvo radnika. Pokazalo se to već kod efekata uvođenja novog neoporezivog iznosa od 5 tisuća, a jednako je za očekivati i prema analizi financijskih učinaka koju je HUP proveo za uvođenje neoporezivog toplog obroka za sve radnike i koja je pokazala da će samo na uzorku tvrtki članica HUP-a iz sektora turizma ista mjera rezultirati s 16,5 milijuna kuna mogućih ušteda odnosno mogućih izravnih ulaganja u povećanje plaća turističkih radnika - priopćili su iz Hrvatske udruge poslodavaca.