Udruga pripadnika 104. brigade maknula bi tužbom riječ "zapovjednik" sa spomenika?! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Udruga pripadnika 104. brigade maknula bi tužbom riječ "zapovjednik" sa spomenika?!

VV | 19.12.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nalaže se Gradu Prelogu i Klubu varaždinskih branitelja 1991-1995. da u roku od 15 dana uklone titulu/natpis “zapovjednik” sa spomen obilježja postavljenog u čast pok. pukovniku Ivanu Sokaču u Oporovcu na trgu ispred biciklističkog odmorišta, kao i da o vlastitom trošku osiguraju objavljivanje cjelokupne presude, i to putem elektronskih medija – internet portala; www.emedjimurje.net.hr i www.varazdinske-vijesti.hr, u kojima su objavljivani članci u svezi pok. pukovnika Ivana Sokača, a u kojima se istoga oslovljava neistinitom titulom “zapovjednika” 104. brigade Hrvatske vojske.

Ovako bi trebala glasiti presuda, koju predlaže Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi podnijetoj varaždinskom Trgovačkog suda u listopadu ove godine, tri godine nakon što je sporna ploča i postavljena u mjesto nedaleko od Preloga.

Spomen-obilježje u čast poginulom pukovniku Sokaču, kojeg je nedavno posthumno odlikovan kao zapovjednik
104. brigade, i to od Zorana Milanovića, predsjednika RH, postavljeno je na novouređenom trgu u Oporovcu, naselju u sastavu Grada Preloga, 6. prosinca. 2019. godine. Na inicijativu Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995., Grad Prelog postavio je ploču na kojoj pok. pukovnik Sokač naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin, što Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin na čelu s predsjednikom Tihomirom Hozmecom drži da nije istina. Naime, kako se navodi u tužbi, pok. pukovnik Sokač je u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade sve to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić...

 Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...