Udruga Pomak: Akcija podrške zviždačima 13. svibnja na Franjevačkom trgu Foto: Udruga Pomak

Udruga Pomak: Akcija podrške zviždačima 13. svibnja na Franjevačkom trgu

Udruga Pomak/vv | 10.5.2023. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

U subotu 13. svibnja od 10 do 13 sati, na Franjevačkom trgu, Udruga Pomak organizira promotivnu akciju "Zajedno protiv korupcije" za podizanje svijesti o problemima zviždača – onih koji su na prvoj liniji borbe protiv korupcije.

Akcija se održava s potporom Fonda za aktivno građanstvo (The Active Citizens Fund) kojeg financiraju vlade Norveške, Lihtenštajna i Islanda.

Kada postaneš zviždač tek tada shvatiš kako je to biti sam, ističe predsjednica Udruge POMAK i zviždačica Adrijana Cvrtila, koja je istupila u javnosti i upozorila na poteze lokalnih političara iz Kutine.

- Nestanu ti poznanici, postaješ stranac za kolege s posla, a mnogi prestanu odgovarati na tvoje pozive i mailove. Svi zviždači prolaze kroz to, i zato smatram da se ovo društvo mora pobrinuti bolje za svoje zviždače koji su prva linija obrane u borbi protiv korupcije - kaže Cvrtila.

Članica udruge, varaždinka Alema Ježić dodaje kako je teško dobiti primjerenu sudsku zaštitu: - Pritisci, zastrašivanja, prijetnje i javna difamacija dođe odmah nakon medijskih istupa. Tada morate imati barem podršku svoje obitelji jer kolege na bivšem poslu mogu vidjeti što se njima može dogoditi.

- U trenutku kada prijavite sumnju na počinjenje kaznenog dijela najčešće niste svjesni posljedica koje slijede nakon toga, kaže - Kristina Topolovec i dodaje: - Znate da radite ispravnu stvar i jednostavno u tom trenutku nesvjesno, a ipak svojim izborom počnete sasvim novi život. Nema uputa, ne može vam pomoći nikakvo svjedočanstvo ili tuđi primjer. Teško je objasniti i samome sebi a ne i drugima oko sebe u kojoj mjeri vam se počne mijenjati život.

Udruga Pomak osnovana je u siječnju 2022., a članovi su pretežito prijavitelji nepravilnosti od kojih su mnogi zbog toga dobili otkaze na radnom mjestu.