UDRUGA FRANAK najavila prosvjed: Opljačkano se mora vratiti, lopov mora platiti!

VV | 19.3.2023. u 18:07h | Objavljeno u Aktualno

Uoči prosvjeda "VRIJEME JE! Opljačkano se mora vratiti, lopov mora platiti!", koji će se održati u subotu, 1. travnja na Zrinjevcu, udruga Franak priredila je u Varaždinu tribinu na kojoj se raspravljalo o pravima potrošača, kako vezano za kolektivni sudski postupak, tako i vezano za druge nepoštene i ništetne odredbe u ugovorima o kreditu bez obzira na valutu i vrstu kredita ugovorenih prije 2013. godine.

Raspravljajući o kolektivnoj presudi protiv osam banka u vezi CHF kredita koji nisu konvertirani, kao i o konvertiranim CHF kreditima prema Zakonu o konverziji, okupljeni su posebno upozoreni na zastaru potraživanja nakon 14. lipnja.

Upravo zbog približavanja zastare, kako je naglašeno, već sada bi oni koji nisu još tužili, već sada trebali krenuti s prikupljanjem dokumentacije i odabirom odvjetnika radi rasprave o ishodu moguće tužbe, dok oni koji već jesu tužili trebaju čekati odluku Vrhovnog suda mogu li ili ne mogu potrošači s konverzijama utvrđivati svoje pravo na potpuno obeštećenje, a izračunava ga sudski vještak, a ne sudac, odnosno pravno shvaćanje o ništetnosti cijelih ugovora

- Najlakše za odluku tužiti ili ne bit će ako Vrhovni sud uskoro odluči da konverzijom CHF kredita potrošači nisu obeštećeni jer svi oni koji su tužili imat će pravu sigurnost, a oni koji nisu tužili odmah će se odlučiti za tužbe do sredine lipnja. No Vrhovni sud ako o tome odluči krajem svibnja ili u lipnju, onda se neće stići tužiti ako se već sada ne krene s pripremom dokumentacije i odabirom odvjetnika - ukazano je na tribini udruge Franak koja će na prosvjedu istaknuti zahtjev da Vrhovni sud odmah donese odluku. 

Označeno u
Galerija slika