Udomiteljima stiže 480.000 kuna, za ŽOK kandidiran projekt „težak“ 150.780 eura Foto: B. Težak

Udomiteljima stiže 480.000 kuna, za ŽOK kandidiran projekt „težak“ 150.780 eura

VV | 29.5.2020. u 09:14h | Objavljeno u Aktualno

Aktualna situacija vezana uz corona krizu nije zaustavila aktivnosti Poslovne zone Ivanec. Potvrđuje to i podatak da je u proteklom razdoblju ova gradska tvrtka, zajedno s Projektnim uredom kao svojim specijaliziranim odjelom za EU fondove, izradila devet projekata za potrebe poduzetnika (među njima su i primjerice, projekt nabave novih komunalnih vozila za Ivkom d.d., projekt uređenja kapelice na vrhu Ivančice, izrađen za župu Ivanec itd.) te 22 projekta za udruge.

Također, slijedom preuzetih ugovornih obveza temeljem dodijeljenih EU sredstava, Poslovna zona nastavlja voditi 9 projekata. Četiri od njih vodi za poduzetnike za koje je odradila prijavu i povukla novčana sredstva na natječaju za Poboljšanje učinkovitosti poduzeća kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT-2). Uz njih, vodi i velike projekte milijunske vrijednosti za investicije u Rijeci Voćanskoj i za Šumi u Prigorcu te za EU projekte Wi-Fi, u Jerovcu Gornjem, kao i projekt za jedan OPG.

- Osim toga, od početka godine poslali smo niz newslettera, obavijesti i informacija na adrese oko 350 lokalnih poduzetnika i obrtnika te još oko 1.200 na području cijele županije. Odgovorili smo na desetke upita poduzetnika i vlasnika OPG-ova iz Varaždinske, Krapinske i zagrebačke županije(čak i na jedan upit iz Kaštela) o lokalnim i državnim mjerama potpore – izjavila je direktorica Poslovne zone mr. sc. Lana Labaš.

Od početka godine Poslovna zona Ivanec d.o.o. s udrugama je sklopila 11 ugovora o pripremi projektne dokumentacije, a od početka 2020. godine za njihove je potrebe izradila 27 prijava na razne javne pozive i natječaje. Ovakav rad potpora je Grada Ivanca radu i djelovanju udruga, koje su prepoznate kao nosioci kulturnog, sportskog i cjelokupnog društvenog života u zajednici.

projekt_-_komunalna_vozila.jpg

Dobre vijesti stigle su ponovno za Udrugu udomitelja Nada. Temeljem kandidiranog projekta uz pomoć Projektnog ureda, Ministarstvo demografije Nadi je dodijelilo bespovratnih  160.000 kuna za projekt „Udomiteljstvo potaknimo, djecu osnažimo“. Posebno veseli što se radi o 3-godišnjem projektu kojim će udruga privući ukupno 480.000 kuna! Usto, Nada uz podršku Projektnog ureda provodi i 3-godišnji projekt Institucionalne podrške, vrijedan 203.825 kuna.

Također, Nadi je četvrti put odobren projekt iz Erasmus + programa vrijedan 36.970 eura, a tematski je vezan uz djelovanje mladih u situacijama ugroze. Suradnja Nade i Projektnog ureda nastavlja se i u provedbi projekta.

Kao primjer dobre prakse ističe se i Ženski odbojkaški klub Ivanec, za koji su prijavljena dva projekta na natječaje Fonda za aktivno građanstvo. Prvi, manji projekt, vrijedan oko 5.500 eura, uspješno je prošao prvu fazu administrativne provjere.

Na taj natječaj za ŽOK je kandidiran i veliki projekt, vrijedan 150.781 eura (pod nazivom Međugeneracijska solidarnost za društvo bez diskriminacije). Bude li prihvaćen za financiranje, 135.703 eura (90%) osigurat će Fond, dok je preostalih 10% ili 15.078 eura dužan osigurati prijavitelj. Njime je predviđena nabava opreme za odbojku, nogomet, rukomet i košarku, uređenje i opremanje prostorija ZSUGI, nabava sportske opreme za škole i trenere te sredstva za plaće trenera i stručnih suradnika

U narednom razdoblju za udruge je planirano održavanje prezentacija i edukacije preko online platforma, kao i uključivanje u Dane otvorenih vrata, a udruge će o svemu biti informirane preko gradskih i ostalih medija.

projekt_-_zenski_odbojkaski_klub.jpg