USUSRET ŠKOLI Bilježnice i školski pribor skuplji nego lani Foto: Ilustracija/Arhiva VV

USUSRET ŠKOLI Bilježnice i školski pribor skuplji nego lani

IHR/Varaždinske vijesti | 22.8.2022. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Val poskupljenja, s kojim smo suočeni posljednjih mjeseci, nije zaobišao ni školsku opremu i pribor, pa će tako roditelji ove godine morati izdvojiti više novaca kako bi svojim školarcima nabavili sve potrebno za novu nastavnu godinu, koja počinje 5. rujna. Poskupjelo je sve, od udžbenika, školskih torbi, likovnih mapa, geografskih atlasa do bilježnica, a u knjižarama i izdavačkim kućama poskupljenja pravdaju višim cijenama sirovina, ali i energenata.

- S obzirom na poskupljenja papira, transporta, energenata i ostalih troškova na globalnoj i domaćoj razini, dobavljači su povisili cijene proizvoda. Cijene papira globalno su više gotovo 100 posto u odnosu na godinu prije, a porast cijena najviše se osjetilo na bilježnicama ojima su neki dobavljači povisili cijene i iznad 50 posto - kažu u Narodnim novinama.

Osim opreme i školskog pribora poskupjeli su i udžbenici.

- Cijene udžbenika povećane su u skladu s Uredbom Vlade o izmjeni i dopuni Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu od 21. srpnja ove godine - izvijestili su nas iz Alfe, a iz izdavačke kuće Profil Klett kažu kako su cijene udžbenika za osnovne škole u prosjeku narasle 15 posto.

I dok roditelji osnovnoškolaca ne moraju brinuti jer će njihova djeca i ove godine dobiti besplatne udžbenike iz obaveznih predmeta, koji se financiraju iz državnog proračuna, roditelji srednjoškolaca udžbenike svojoj djeci moraju kupiti.

- Samo udžbenike za svoja dva gimnazijalca platila sam 2000 kuna, s time da je mlađi većinu knjiga nasljedio od brata - ispričala nam je majka dvojice gimnazijalaca...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...