Učiteljice I. OŠ s poljskim kolegicama sudjeluju u projektu koji potiče učenje stranih jezika

| 18.10.2021. u 11:56h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković susreo se danas sa sudionicama projekta „Prvo komunicirajmo“ iz varaždinske I. osnovne škole te s posjetiteljicama iz poljskog grada Pruszca. Među njima su bile učiteljice stranog jezika i ravnateljica I. OŠ te četiri ravnatelja, pet učiteljica engleskog jezika i zamjenica gradonačelnika poljskog grada.

I. osnovna škola partner je u projektu sa školom Gmina Pruszcz.  Cilj projekta je poboljšanje komunikacijskih vještina na stranom jeziku i razvoj novih metoda poučavanja. 

- Ovi su projekti vrlo bitni jer služe za razmjenu informacija o metodama učenja stranih jezika, ali se kroz njih ostvaruju i osobni kontakti te prijateljske veze. Nadam se da će svi ovi projekti doprinijeti poučavanju stranih jezika naše djece. Dolazak gošći iz Poljske ne znači samo rad u školi nego i upoznavanje naših običaja, našega grada i županije, isto kao što će i naše učiteljice ići u Poljsku, gdje će dobiti neka znanja i upoznati njihov grad - rekao je Marković.

Učiteljica I.OŠ Sonja Tušek Podobnik, koordinatorica je projekta s hrvatske strane, i pojašnjava kako su u Poljskoj primijetili da im učenici imaju teškoća u komunikaciji na stranom jeziku.

- Govor im je bio problem, ne toliko riješavanje pisanih zadataka, stoga je cilj ovog projekta pronalaženje i implementiranje novih metoda učenja stranih jezika, koje će poljski učitelji učiti kod nas. Zato je naziv projekta "Prvo komunicirajmo" jer je naglasak na komunikaciji - objašnjava učiteljica dodajući da će se u sklopu projekta održati četiri mobilnosti; dvije u Hrvatskoji i dvije u Poljskoj te će poljski učitelji na kraju izraditi dokument kojim će ići prema svom sektoru za obrazovanje kako bi prezentirali nove metode učenja stranih jezika.

- U Poljskoj trenutačno djeca tek u 7. razredu uče drugi strani jezik, dok kod nas već u 4. razredu mogu učiti tri strana jezika - navodi učiteljica Tušek Podobnik.