Učiteljica glazbene kulture protuzakonito zaposlena!? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Učiteljica glazbene kulture protuzakonito zaposlena!?

Ivica Kruhoberec | 9.9.2024. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

I ove će školske godine ludbreškim učenicima glazbenu kulturu predavati Tanja Crnković, kao što je činila proteklih desetak godina. I to ne bi bilo sporno da još početkom godine Služba prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja nije zabranila Osnovnoj školi Ludbreg da u njoj obavlja poslove učitelja glazbene kulture na neodređeno puno radno vrijeme, temeljem Ugovora o radu sklopljenog 3. travnja 2012. godine te aneksa Ugovora o radu iz listopada 2017. godine.

U inspekcijskom postupku pokrenutom po službenoj dužnosti u OŠ Ludbreg, već trećem u zadnjih nekoliko godina, utvrđeno je da je škola na nezakonit način zasnovala radni odnos na neodređeno nepuno radno vrijeme s Tanjom Crnković prema natječajnom postupku provedenom 2012. godine, a onda je aneksom i bez natječajnog postupka 2017. godine ugovorila da će raditi puno radno vrijeme od 40 sati tjedno.

Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da se na natječaj za radno mjesto učitelja glazbene kulture 2012. prijavile Tanja Crnković i Zrinka Kekez. Školski je odbor, prema zapisniku, “dao suglasnost ravnatelju da sklopi ugovor o radu s T. Crnković, prof. glazbe (diplomirala u SAD-u, Ministarstvo potvrdilo inozemnu kvalifikaciju) na poslovima učiteljice glazbene kulture na neodređeno i nepuno radno vrijeme”...

Kao dokaz svoje kompetencije za radno mjesto učitelja glazbene kulture Crnković je priložila ovjereni prijevod diplome s engleskog jezika u kojem je navedeno da “Sveučilište Bob Jones” - Fakultet lijepih umjetnosti u Greenvilleu DIPLOMA Tanji Horvat, koja udovoljila svim zahtjevima studija na ovom fakultetu, dodjeljuje se stručni naziv profesor glazbe”. Međutim, priložila je i kopiju rješenja Agencije za znanost i visoko obrazovanje od 25. listopada 2011. godine u kojoj stoji - “Bachelor of Music”, a ne prof.

S tim u vezi, Služba prosvjetne inspekcije ukazuje da je Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi bilo propisano da “poslove učitelja predmetne nastave u osnovnoj školi može obavljati osoba koja je završila diplomski sveučilišni studij odgovarajuće vrste ili diplomski specijalistički stručni studij odgovarajuće vrste, odnosno preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij na kojem se stječe najmanje 180 ECTS bodova i ima potrebno pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičko obrazovanje kojim se stječe 60 ECTS bodova, ako se na natječaj ne javi osoba koja je završila diplomski sveučilišni studij odgovarajuće vrste ili diplomski specijalistički stručni studij odgovarajuće vrste”.

- Škola je s Tanjom Crnković nezakonito sklopila Ugovor o radu na neodređeno i nepuno radno vrijeme radi obavljanja poslova radnog mjesta učitelja glazbene kulture s obzirom da iz očitovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja od 7. rujna 2023. godine, kao nedvojbeno službenog odgovora Ministarstva vezan uz visinu stručne spreme T. Crnković, proizlazi da se inozemna visokoškolska kvalifikacija Bachelor of Music, koje je stekla u SAD-u, može se u pravima usporedili s visokoškolskom kvalifikacijom koja se u RH stječe završetkom prijediplomskog sveučilišnog studija. Iz navedenog proizlazi da je Škola postupila protuzakonito, sklopivši ugovor o radu s Tanjom Crnković s obzirom da je imala mogućnost zaposliti natječajnu kandidatkinju Z. Kekez koja je ispunjavala sve zakonske uvjete s obzirom na završeni studij razredne nastave s pojačanim programom iz predmeta glazbena kultura u trajanju od četiri godine, navodi inspekcija.

Nezakoniti i aneks

Nadalje, u vezi aneksa Služba prosvjetne inspekcije ukazuje da ponuda prelaska na upražnjeno radno mjesto učiteljice s punim radnim vremenom pretpostavlja ispunjavanje uvjeta zaposlenika za upražnjeno radno mjesto.

-U vrijeme sklapanja predmetnog Aneksa ugovora o radu 2017. godine kao dokaz o ispunjavanju uvjeta radnog mjesta učitelja glazbene kulture, T. Crnković je bila u obvezi Školi predočiti rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja o priznatoj stručnoj kvalifikaciji kojom se ostvaruje pravo na pristup i obavljanje regulirane profesije, u konkretnom slučaju obavljanje poslova učitelja glazbene kulture u osnovnoj školi, budući da je već tada na snazi bio Zakon o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, kojim je propisano da se postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije pokreće na zahtjev kandidata... Također, odredbom Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je da školom upravlja školski odbor koji daje prethodnu suglasnost u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa u školskoj ustanovi. Slijedom navedenog, ravnateljica Škole bila je u obvezi zatražiti prethodnu suglasnost školskog odbora prije sklapanja predmetnog Aneksa ugovora o radu, a čime je učinjen proceduralni propust u postupanju Škole prilikom zasnivanja radnog odnosa do punog radnog vremena, upozorava prosvjetna inspekcija.

Na kraju se daje i zaključak.

-Slijedom svega, a posebice na nove okolnosti koje proizlaze iz očitovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja od 7. rujna 2023. godine, kao nedvojbeno službenog odgovora Ministarstva vezan uz visinu stručne spreme Tanje Crnković, Škola je, uzimajući u obzir tada na snazi citirane zakonske odredbe, postupila protuzakonito sklopivši s Tanjom Crnković ugovor o radu 3. travnja 2012. godine te aneks ugovora o radu do punog radnog vremena 13. listopada 2017. godine, stoji u rješenju.

Protiv ovog rješenja žalbu su podnijela učiteljica, ali i škola, i to još prije više od pola godine.

- Postupak je i dalje u tijeku te me možete kontaktirati kada bude okončan. Škola će svakako postupiti prema zakonu te uputama ministarstva, veli Tihomir Horvat, ravnatelj OŠ Ludbreg, kojeg smo bili zamolili i za razloge žalbe u ovom slučaju, ali ih nismo dobili.

Fuchs: Plaća po krivom koeficijentu

Vezano uz stručnu spremu te pripadajući koeficijent Tanje Crnković, ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovana Fuchsa je još prije godinu dana upozorio da je iz mišljenja Agencije za znanost i visoko obrazovanje razvidno kako je njezina inozemna visokoškolska kvalifikacija, koje je stekla u SAD, Bachelor of Music, koju je Nacionalni ENIC/NARIC ured vrednovao kao visokoškolsku kvalifikaciju koja se u pravima može usporediti s kvalifikacijom koja se u RH stječe završetkom prijediplomskog sveučilišnog studija.

-Slijedom navedenog, pripadajući koeficijent temeljem Kojeg Tanja Crnković ostvaruje pravo na plaću je koeficijent učitelja sa završenim preddiplomskim sveučilišnim ili preddiplomskim stručnim studijem na kojem se stječe najmanje 180 ECTS bodova, odnosno učitelja s višom stručnom spremom prema ranijim propisima iz Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama... S obzirom da smo uvidom u evidencije ovog ministarstva utvrdili nezakonito postupanje OŠ Ludbreg, odnosno njena ravnatelja kao poslovodnog i stručnog voditelja jer se T. Crnković plaća isplaćuje prema koeficijentu višem od pripadajućeg, pozivamo vas kao osobu odgovornu za zakonitost rada da bez odgode pristupite korekciji koeficijenta za izračun plaće T. Crnković, radi usklađivanja s propisima i određivanja pripadajućeg koeficijenta, ukazao je ministar.

Ima li koristi?

Kao i ovogodišnji, ni prethodna dva inspekcijska nadzora u vezi kvalifikacije Tanje Crnković nisu bila povoljna za nju, ali je ipak nastavila raditi. Kod prvog inpekcijskog nadzora utvrđeno je da ne posjeduje potrebne pedagoške kompetencije bez kojih je radila osam godina. Drugim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da započela radni odnos u OŠ Daruvar, koju je napustila zbog neodgovarajuće diplome stečena na baptističkom fakultetu, odnosno nemogućnosti njezinog nostrificiranja. Budući da nije imala pedagoške kompetencije, nije mogla ni započeti pripravnički staž te pa joj je ravnateljica prekinula radni odnos. Nakon toga i unatoč svemu tome, 2012. godine prijavljuje se na natječaj OŠ Ludbreg te tu dobiva posao učiteljice glazbene kulture. Osim što, prema mišljenju prosvjetne inspekcije nije trebala proći na natječaju za učiteljicu glazbene kulture, nadležno je ministarstvo utvrdilo da je 12 godina primala plaću po nepripadajućem, višem koeficijentu, budući da po struci nije profesor, već “bakalar”.

Označeno u