Učinkovitom primjenom biosigurnosnih mjera spriječena pojava afričke svinjske kuge

Varaždinske vijesti | 23.6.2021. u 17:50h | Objavljeno u Aktualno

U cilju procjene biosigurnosne situacije na svinjogojskim farmama te informiranja posjednika i poduzimanja određenih mjera u cilju smanjenja rizika od pojave i širenja afričke svinjske kuge, od 2019. godine do danas su sva gospodarstva koja drže svinje u RH kategorizirana u odnosu na biosigurnost, a u Hrvatskoj trenutačno ima 76.703 gospodarstava s 1.374.306 svinja. Za provedbu mjere kategorizacije gospodarstava Ministarstvo poljoprivrede je do sada utrošilo više od 27 milijuna kuna te poziva sve posjednike da se obrate svojim veterinarima za postupak rekategorizacije gospodarstva. Provodi se na trošak državnog proračuna za one posjednike koji su prošli edukaciju o biosigurnosti od strane Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede te su unaprijedili razinu biosigurnosti na svojim gospodarstvima, uz obavezno priloženu potvrdu o edukaciji.

Također, tijekom srpnja 2021. godine bit će objavljen novi Javni poziv za sufinanciranje troškova postavljanja dvostrukih ograda za posjednike koje drže svinje na otvorenom, s obzirom na povećani rizik od kontakta s divljim svinjama koje najčešće prenose bolest na domaće svinje te s obzirom na pojavu i širenje afričke svinjske kuge (ASK). Ministarstvo poljoprivrede od 2019. godine sufinancira troškove postavljanja dvostrukih ograda s 80 posto stvarno nastalih troškova materijala, do maksimalnog iznosa od 20 tisuća kuna. U tu svrhu je tijekom 2019. i 2020. isplaćen iznos veći od 1,3 milijuna kuna za ukupno 119 posjednika.

ASK nije nikada zabilježena na području Republike Hrvatske, a strategija kontrole i sprečavanja pojave ove bolesti u RH od 2018. godine kontinuirano je usmjerena na podizanje razine biosigurnosti u uzgojima domaćih svinja, rano otkrivanje pojave bolesti te uvođenje biosigurnosnih mjera tijekom lova na divlje svinje.

Ovim putem Ministarstvo poljoprivrede zahvaljuje svim veterinarskim djelatnicima koji sudjeluju u planiranju, organizaciji i provedbi preventivnih mjera s ciljem sprečavanja pojave ASK u RH, a posebno djelatnicima ovlaštenih veterinarskih organizacija, veterinarskim inspektorima Državnog inspektorata, Hrvatskom veterinarskom institutu i Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane. Posebno se zahvaljujemo i svim posjednicima svinja koji unapređuju biosigurnosne mjere na gospodarstvima te uvažavajući i primjenjujući sve stručne savjete i zakonske odredbe izravno doprinose zaštiti hrvatskog svinjogojskog sektora i hrvatskog gospodarstva.