U županijske prostore samo uz COVID potvrdu: OB Varaždin za sada bez "hladnog pogona"

J.Š./Varaždinske vijesti | 13.11.2021. u 10:03h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za medije sazvane povodom najnovije epidemiološke situacije obratio se javnosti i župan Varaždinske županije navodeći da epidemiološka situacije nije dobra

- Brojke su daleko gore nego u isto vrijeme lani i tim povodom vam se na ovaj način obraćamo. Poduzimamo određene aktivnostu u sprečavanju širenja COVID-a 19. Cijepljenje je jedan od najboljih načina zaštite, to ne znači da se ne možete zaraziti, ali vas cjepivo štiti od najtežih oblika bolesti. Kao odgovor na tu lošu situaciju, danas smo organizirali cijepljenje na 84 lokacije. To je za sada prvi i jedinstveni takav slučaj na području Hravtske, a i prvi puta u povijesti Varaždinske županije. Danas su u cijepljenje uključeni svi obiteljski liječnici kojima su u pomoć priskočili pedijatri i medicina rada te sve ostale zdravstvene institucije. Da postoji veliki interes govori nam podatak da smo već ujutro zamolili našu policiju da doveze dodatne količine cjepiva u četiri ambulante, a između ostalog ovaj tjedan je Zavod za javno zdravstvo isporučio na teren 7.155 doza. Ovo sve poduzimamo kako bismo omogućili što većem broju naših građana cijepljenje i da u što većoj mjeri suzbijemo daljnje širenje virusa - rekao je Stričak.

Osvrnuo se i na brojne upite koji su mu pristigli, a vezano za organizaciju rada u prostorima Županije.

- Od utorka nadalje, u dvije zgrade u kojima se nalaze uredi Županije, a to su Vodotoranj i Županijska palača moći će se ući jedino uz COVID putovnicu. Naših 90 posto djelatnika ima COVID putovnice, odnosno od 148 službenika svega 15 ih nema i za njih smo organizirali testiranja. To će mjesečno Županiju koštati 15.000 kuna – rekao je Stričak.

Ravnatelj OB Varaždin, Damir Poljak osvrnuo se na kapacitete i na situaciju u bolnici.

- Povećali smo smještanje kapacitete u zgradi Neurologije, trenutno imamo 25 kreveta. Vjerujemo da će se ova pojavnost broja hospitaliziranih povećavati tako da ćemo u narednim danima povećati smještanje kapacitete za COVID pozitivne pacijente. Trenutno se nalazi pod mjerom samoizolacije 47 zdravstvenih djelatnika, no trenutno raspolažemo s dovoljnim brojem. Međutim, prateći epidemiološku situaciju raspisali smo natječaj za zapošljavanje na 60 dana za 20 medicinskih sestara, šest spremačica i jednog nosača rublja upravo za potrebe COVID pozitivnih pacijenata, a i tijekom sljedećeg tjedna krenuti će testiranje ostalih zdravstvenih djelatnika prema planu zbog odlazaka u mirovinu ili prekida radnog odnosa - rekao je Poljak.

Osvrnuo se na broj kreveta, navodeći da na lokaciji Klenovnik imaju osigurano 130 kreveta, u jedinici Intezivnog liječenja 18, a u Infektologiji 24 dok na Neurologiji 25 kreveta.

Na pitanje hoće li se prijeći na „hladni pogon“ i u kojem trenutku rekao je da za sada mogu osiguravati sve zdravstvene programe.

- Sve dok postoji mogućnost da možemo osiguravati polikliničku i konzilijarnu te operativni program mi ćemo ga provoditi. Pratit ćemo epidemiološku situaciju, broj hospitaliziranih i do tog trenutka će Opća bolnica Varaždin funkcionirati i u polikliničkom i u stacionarnom dijelu za ne COVID pacijente – rekao je Poljak.