U županiji više od 900 osoba pod zdravstvenim nadzorom, policija utvrdila pet kršenja samoizolacije

MGA/VV | 25.3.2020. u 14:23h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji dosad je testirano 182 uzorka i redovito se na dnevnoj bazi testira 15-ak uzoraka.

- I dalje imamo preko 900 osoba pod zdravstvenim nadzorom od čega su 88 kontakti zaraženih osoba. U protekla 24 sata policija je provjerila 149 osoba s mjerom samoizolacije i ponovno utvrdila pet kršenja - javljaju iz županijskog Stožera civilne zaštite te donose upute vezano za propusnice:

Za putovanje na posao i s posla propusnice izdaju odgovorne osobe pravnih subjekata, dakle poslodavci

Za stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb – propusnice izdaju njihovi liječnici obiteljske medicine

Za ostale stvari koje spadaju u kategoriju vitalnih obiteljskih razloga, a u koje spada skrb o roditeljima ili djeci – propusnice izdaju nadležni lokalni stožeri civilne zaštite

Dakle, prema mjestu prebivališta postoje gradski i općinski stožeri civilne zaštite, a podatke o njima mogu se dobiti u gradskim i općinskim službama.

Vezano za ograničenja, odnosno uvjete izdavanja propusnica napominju da je cilj uvođenja propusnica ograničavanje kretanja u svrhu suzbijanja epidemije.

- Kao Županijski stožer tražili smo vođenje evidencije iz razloga da nemamo nekontrolirano izdavanje nesuvislih propusnica upravo zato da to izdavanje bude kontrolirano, provjerljivo, ali i da imamo mogućnost putem OIB provjeriti krše li se uvjeti samoizolacije – ističe načelnik županijskog Stožera Robert Vugrin.

Također napominje da za kretanje unutar općine ili grada NIJE potrebna propusnica, no kretanje je ograničeno na područje unutar kojeg je moguće osigurati nabavku nužnih prehrambenih artikala ili lijekova – dakle mještani iz južnih prigradskih naselja mogu sve potrebno nabaviti u južnom dijelu grada, tipa južne gospodarske zone i nema potrebe za kretanjem u drugi dio grada i to će policija kontrolirati. Isto vrijedi i za Općine.

Policija će priznavati i propusnice koje mještani mogu pokazati digitalno na svojim mobitelima – dakle preporuka je da se stožeri organiziraju da se zahtjevi predaju putem interneta i isto tako preuzmu.

Svaka propusnica mora sadržavati osnovne informacije – izdavatelj, ime i prezime korisnika i oib, svrhu izdavanja, relaciju kretanja i rok važenja.