U Zelendvoru obilježeno 30. godina postrojavanja 104. brigade Hrvatske vojske Foto: Varaždinska županija

U Zelendvoru obilježeno 30. godina postrojavanja 104. brigade Hrvatske vojske

Varaždinske vijesti | 6.9.2021. u 17:04h | Objavljeno u Aktualno

Povodom obilježavanja 30. godišnjice postrojavanja prve naoružane postrojbe 104. brigade ZNG-a, Općina Petrijanec i Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin i ove su godine svečano obilježili ovaj veliki datum.

Uz pripadnike udruge 104. brigade ZNG te predstavnike ostalih braniteljskih udruga, svijeće su u spomen na sve poginule te preminule pripadnike 104. brigade zapalili te im odali počast i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, kao i načelnik Općine Petrijanec, ujedno i potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec.

Župan Stričak je u svom obraćanju prisutnima istaknuo kako je 104. brigada imala veliku i važnu ulogu u obrani naše Domovine.

- Iako je današnji dan bio pun protokolarnih događaja, uopće nije bilo upitno da dođem u Zelendvor i odam dužno poštovanje te počast ovoj brigadi. Prisjećamo se danas svih poginulih i preminulih pripadnika 104. brigade, a ujedno osjećamo i veliki ponos. Približava nam se velika obljetnica, trideset godina oslobođenja Grada Varaždina i radimo na tome da ju obilježimo na dostojanstven način, onako kako i priliči – rekao je župan.

Važno je istaknuti kako se prije trideset godina u Zelendvoru okupila i mobilizirala prva naoružana postrojba 104. brigade HV-a koja je zajedno sa specijalnom postrojbom policije „Rode“, temeljnom policijom PU Varaždinske, 5. bojnom 1.A brigade, ONZ, naoružanom skupinom „Orion“, specijalnim postrojbama Ivanca i Novog Marofa, a pod vrlo uspješnim vođenjem i zapovijedanjem Kriznog stožera uspješno zauzela varaždinsku vojarnu u kojoj je bilo smješteno naoružanje, ali i kompletna oprema 32. korpusa JNA.

050921_zelendvor_2.jpg

050921_zelendvor_3.jpg

050921-zelendvor_1.jpg