Proizvođači zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda i onih proizvoda koji su u nekoj od faza zaštite obilježavaju 1. Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda te je danas na Trgu sv. Marka (južna strana Crkve sv. Marka) u Zagrebu organizirana izložba proizvoda.
Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima je pružilo logističku potporu, a izložba je organizirana s ciljem odavanja priznanja proizvođačima za njihov uloženi napor u zaštiti naziva proizvoda i podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda.
Na izložbi su predstavljeni hrvatski autohtoni proizvodi čiji nazivi su zaštićeni i registrirani na razini Europske unije kao zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvodi čiji nazivi su zaštićeni u Republici Hrvatskoj navedenim oznakama i u postupku su registracije na razini Europske unije, proizvodi čiji nazivi su u postupku zaštite u Republici Hrvatskoj te isto tako proizvodi čije se nazive tek planira zaštititi, odnosno za koje Udruge proizvođača pripremaju dokumentaciju za postupak zaštite naziva oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.
Od srpnja 2013. godine, kada je Republika Hrvatska postala punopravna članica, na razini Europske unije registrirano je i zaštićeno deset naziva proizvoda jednom od zemljopisnih oznaka (oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla): „Krčki pršut“, „Neretvanska mandarina“, „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“, „Ogulinski kiseli kupus“/„Ogulinsko kiselo zelje“, „Baranjski kulen“, „Lički krumpir“, „Istarski pršut“/„Istrski pršut“, „Drniški pršut“, „Dalmatinski pršut“ i „Poljički soparnik“/„Poljički zeljanik“/„Poljički uljenjak“.
Još je osam proizvoda u postupku registracije naziva na razini Europske unije kao što su „Varaždinsko zelje”, „Slavonski kulen“/„Slavonski kulin, „Zagorski puran“, „Krčko maslinovo ulje“, „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje“, „Paška janjetina“, „Šoltansko maslinovo ulje“, „Korčulansko maslinovo ulje“.
Četiri su proizvoda u postupku zaštite na nacionalnoj razini „Slavonski med“, „Paška sol“,„Međimursko meso 'z tiblice“ „Lička janjetina“.
Također, u pripremi je dokumentacija za zaštitu naziva još deset novih proizvoda: „Creska janjetina“, „Meso crne slavonske svinje“, „Malostonska kamenica“, „Dalmatinska panceta“, „Dalmatinska pečenica“, „Slavonska kobasica“, „Goranski medun“, „Istarski med“, „Zagorski mlinci“, „Brački varenik“ i „Lička janjetina“.
Registracijom oznake naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom teritoriju Europske unije te se time osigurava prepoznatljivosti proizvoda i njegovo svrstavanje u višu cjenovnu kategoriju.
Naime, svoju prvu registriranu i zaštićenu oznaku iz sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Republika Hrvatska ostvarila je 14. travnja prošle godine, kada je na razini Europske unije registriran i zaštićen naziv „Krčki pršut“ oznakom zemljopisnog podrijetla.
Kako bi taj datum bio trajno obilježen, Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, donio odluku da se 14. travnja proglasi Danom zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda te su među ostalima na izložbu pozvani i predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Tihomir Orešković i ostali članovi Vlade.