U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

VV | 27.1.2023. u 11:51h | Objavljeno u Aktualno

U petak, 27. siječnja 2023. godine u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen je međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta. U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

- Grad Varaždin se brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju. To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu - izjavio je nakon komemoracija, gradonačelnik Bosilj.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta te se nakon komemoracije novinarima obratio prigodnim rečenicama.

- Na današnji dan 1945. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor. Danas, nadan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru - rekao je župan Stričak.

Galerija slika