U Varaždinu nema sumnje na korona virus, a povratnici iz Kine su pod nadzorom Foto: VV arhiva / ilustracija

U Varaždinu nema sumnje na korona virus, a povratnici iz Kine su pod nadzorom

| 5.2.2020. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Sumnje na infekciju korona virusom u Varaždinskoj županiji za sada nema, ali imamo povratnika iz Kine koji ne zadovoljavaju nikakve kliničke ni epidemiološke kriterije da bi bili zaraženi, ali su pod zdravstvenim nadzorom. Naime, predostrožnosti radi, ali i prema naputku iz Ministarstva zdravlja i Kriznog stožera, takve osobe moraju biti i jesu pod zdravstvenim nadzorom - rekla nam je dr. Katica Čusek Adamić, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Pojasnila je koji su klinički simptomi i kriteriji koji se uvažavaju za stavljanje osobe pod sumnju od moguće infekcije s novim korona virusom (2019-nCoV).

- To su kašalj, grlobolja, zaduha, visoka temperatura (može i ne mora) te da je osoba unatrag 14 dana bila u Kini ili u kontaktu s oboljelom osobom ili osobom koja se trenutno obrađuje zbog navedene infekcije. Ukoliko je osoba bila u kontaktu s oboljelim, o tome će se istog obavijestiti putem zdravstvene službe, granične inspekcije ili sanitarne inspekcije koja izdaje rješenje o potrebnom aktivnom zdravstvenom nadzoru osobe i daljnjoj obradi - napomenula je dr. Čusek Adamić.

Pritom se bliskim kontaktima smatraju obiteljski kontakti s oboljelim, izloženost u zdravstvenoj ustanovi (uključujući direktnu skb za oboljele, rad sa zdravstvenim radnicima zaraženim s novim korona virusom, posjet bolesnicima ili boravak u bliskom okruženju s oboljelim od nCoV, rad u neposrednoj blizini ili dijeljenje iste učionice s oboljelim od nCoV, te putovanje zajedno s oboljelim od nCoV u bilo kojem prijevoznom sredstvu.

- Ovo su kriteriji koje ima Hrvatska i kojih se za sada mi moramo pridržavati. No oboljeli se trebaju procjenjivati od slučaja do slučaja i informacije se svakodnevno mijenjaju i nadopunjuju s obzirom na širenje spoznaja o virusu i bolesti - istaknula je dr. Čusek Adamić.

- U varaždinskoj bolnici nema karantene niti dijagnostike za nCoV. Postoji definirani izolacijski prostor za osobe koje će se obrađivati ako se pokaže potreba za obradom i takve osobe se upućuju na obradu po prethodnoj telefonskoj konzultaciji s epidemiologom - pojasnila je dr. Čusek Adamić, dodavši da je OB Varaždin izradila protokol za obradu takvih pacijenata.

S obzirom na to da traje sezona gripe, čiji su simptomi slični zarazi korona virusom, naglasila je da građani na našem području trenutno mogu oboljeti samo od gripe, a ne i od korona virusa, budući da zasad nema oboljelih od tog virusa na našem području.

- Svi sumnjivi slučajevi će se usmjeravati na način da izbjegnu uobičajene zdravstvene ustanove hitne i čekaonice. Ciljano će biti vođeni do mjesta gdje će se liječiti i zbrinuti - napomenula je.

Osvrnula se i predrasude koje se javljaju uz zarazu korona virusom.

- Ne treba diskriminirati kinesku populaciju koja živi ovdje kod nas, jer ona nije zaražena - naglasila je.

Dodala je da imaju puno upita o poštanskim pošiljkama iz Kine.

- Na temelju dostupnih podataka o novom koronavirusu i od ranije poznatim koronavirusima, smatramo da je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude putem poštanskih pošiljki zanemariv. Naime, prijenos novog koronavirusa putem poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen - dodala je.

2019-nCoV jedan je od korona virusa, a od ranije su pozanti i MERS-CoV, SARS-CoV... no, kako nam je rekla dr. Čusek Adamić, u našoj županiji dosad nije bilo registriranih oboljelih od korona virusa niti jedne vrste.