U Varaždinskoj županiji o osnovama plana uključivanja dijaspore u razvoj RH

| 15.10.2024. u 22:22h | Objavljeno u Aktualno
U Varaždinskoj županiji predstavljen je projekt „Marshall Plan za Hrvatsku“.
- Istaknuli smo potencijale suradnje u promociji gospodarskih resursa županije na međunarodnim tržištima te razgovarali o mogućnostima uključivanja županije u širi razvojni okvir ovog ambicioznog projekta, veli Zdenko Štriga, viši savjetnik Vlade pri Ministarstvu demografije i usljeništva, ujedno predsjednik udruge Marshall plan Hrvatske - budućnost uz dijasporu.
Ključna strategija „Marshall Plana za Hrvatsku“, kako pojašnjava, usmjerena je na aktivno uključivanje hrvatske dijaspore u gospodarski razvoj zemlje, s posebnim fokusom na poticanje povratka iseljenika i njihovih ulaganja u malo i srednje poduzetništvo.
-Jedan od ključnih aspekata „Marshall Plana za Hrvatsku“ je marketinška strategija koja predviđa visoko kvalitetno predstavljanje svake županije i njenog gospodarskog potencijala. Planirano je da svaka županija snimi svoj promotivni film, kao i izrada gospodarske publikacije koja će pružiti detaljan pregled županijskog potencijala. Publikacije će sadržavati opis županije, relevantne statističke podatke, ključne gospodarske sektore te važne projekte s posebnim naglaskom na one atraktivne za hrvatsku dijasporu, veli Štriga.
Promotivni materijali, uključujući filmove i publikacije, bit će dostupni na četiri jezika – hrvatskom, engleskom, njemačkom i španjolskom – kako bi se omogućila široka i učinkovita komunikacija s našim iseljenicima diljem svijeta. s.
- Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, izrazio je punu podršku projektu, naglašavajući značaj svih aktivnosti vezanih uz povratak dijaspore i njene ključne uloge u poticanju gospodarskog rasta, posebno u kontekstu njegove županije. Daljnji razgovori i koordinacija predviđeni su nakon usklađivanja planova svih županija, kako bi se zajedničkim snagama krenulo prema ostvarivanju ovog ambicioznog cilja. Koordinirana suradnja svih županija i Vlade RH bit će od presudne važnosti za uspješnu realizaciju projekta te postizanje dugoročnih gospodarskih ciljeva, , napominje Štriga, dodajući da je istaknuta važnost strateškog razmišljanja na državnoj i lokalnoj razini o povratku dijaspore, prepoznajući neprocjenjivi potencijal koji dijaspora može donijeti svojim znanjem, iskustvom i ulaganjima.
Označeno u