POPIS STANOVNIŠTVA U Varaždinskoj županiji na teren izlazi 320 popisivača, koliko se može zaraditi? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

POPIS STANOVNIŠTVA U Varaždinskoj županiji na teren izlazi 320 popisivača, koliko se može zaraditi?

IHR/Varaždinske vijesti | 20.9.2021. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

 U Hrvatskoj je u tijeku popis stanovništva, najopsežnije statističko istraživanje koje će, uz ostalo, dati odgovor na pitanje koliko stanovnika ima Hrvatska. Popisivanje se, kao što već mnogi znaju, provodi u dvije faze: u prvoj fazi, od 13. do 26. rujna građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada popisivanje će provoditi popisivači na terenu.

Čuvajte šifru!

U tjedan dana trajanja popisivanja, u Hrvatskoj se uspješno samopopisalo više od pola milijuna građana, a u Varaždinskoj županiji njih gotovo 20.000. Točnije, 19. rujna do 15 sati u Varaždinskoj županiji popisalo se 19.576, a 20. rujna do 15 sati čak 24.088 građana. 

Kod samopopisivanja važno je da samo jedan član kućanstva popisuje ostale, a kontrolna šifra, koja se dobije nakon uspješno ispunjenog popisa, mora se zapisati i čuvati do druge faze terenskog popisivanja, kada će ju građani predati popisivaču. U drugoj fazi popisivanja na području Varaždinske županije na terenu će biti oko 320 popisivača.

- Uz popisivače, u provedbi popisa bit će angažirana i 40 kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora, a osim njih bit će angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara, tako da će sveukupno biti angažirano oko 370 osoba - doznajemo u Varaždinskoj županiji.

Popisivači su, navode, različitih struka, a bodovnu prednost pri odabiru kandidata imali su oni s višom razinom obrazovanja, iskustvom rada na prijašnjim popisima ili anketama, dobrim poznavanjem rada na računalu, studenti i nezaposleni. U Županiji kažu da je interes za posao terenskog popisivača bio zadovoljavajući, pa čak i da imaju - liste čekanja.

Rad vikendima

To ne treba čuditi jer za tri tjedna cjelodnevnog angažmana na popisu stanovništva popisivači i kontrolori mogu zaraditi od 5000 do 6000 kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica.

- Konkretno, popisivač će zaraditi za svako popisano kućanstvo 4 kune, za stan 4 kune, za svaku popisanu osobu u kućanstvu 8 kuna i 8 kuna za svaku pribavljenu kontrolnu šifru od kućanstva koje se samostalno uspješno popisalo u prvoj fazi putem sustava e- Građani. Za samačko kućanstvo popisivač će dobiti 16 kuna (4 kune stan, 4 kune kućanstvo, 8 kuna osoba). Popisivači će na terenu prikupljati podatke tijekom cijelog dana, uključujući subote i nedjelje kada će biti najviše angažirani i kada su obitelji uglavnom kod kuće. Kontrolori će zaraditi fiksno 6000 kuna - detaljno su nas izvijestili iz Varaždinske županije.

Ima i odustajanja

Je li bilo slučajeva odustajanja zbog obaveznih COVID potvrda, koje trebaju imati popisivači?

- Kao i svugdje, ima odustajanja i promjena mišljenja na dnevnoj bazi te se slučajevi rješavaju pojedinačno. Odlukom Stožera civilne zaštite svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provođenju druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova morat će posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu. Državnom zavodu za statistiku je od primarne važnosti osigurati sigurnost i zdravstvenu zaštitu građana te se kao uvjet za terensko popisivanje uvodi obvezno posjedovanje EU digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore. Navedeno znači da je osoba preboljela COVID, cijepljena je ili ima negativan COVID test, pri čemu se podrazumijeva testiranje svakih 48 sati, koje se neće raditi na trošak popisivača - doznali smo u Varaždinskoj županiji.

Inače, kazne koje su predviđene za one koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama te oni koji daju netočne i nepotpune podatke tijekom popisa iznose između 2000 do 5000 kuna.

Povodom popisa stanovništva u Varaždinsku županiju sutra stiže ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković koja će sa županom Anđelkom Stričakom, ujedno predsjednikom Županijskog popisnog povjerenstva, održati radni sastanak.

Označeno u