U Varaždinskoj županiji 254 novozaraženih, počinje postavljanje vojnih šatora Foto: Krešimir Đurić

U Varaždinskoj županiji 254 novozaraženih, počinje postavljanje vojnih šatora

VV | 6.11.2020. u 10:57h | Objavljeno u Aktualno

- Za nekoliko dana vojni šatori u OB Varaždin bit će u funkciji. Očekujemo da će šatori danas biti isporučeni, postoje određeni tehnički zahtjevi te postavljanje i osiguravanje grijačih i rasvjetnih tijela te izolacija koja se mora riješiti. Šatori će biti spremni prije nego na lokaciji u Novom Marofu dođe do zagušenja - najavio je danas načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Robert Vugrin.

Da šatori stižu potvrdio je varaždinski župan Radimir Čačić.

- Upravo sam dobio informaciju od ministra obrane Marija Banožića, s kojim sam jučer cijeli dan razgovarao, da je Stožer na putu prema Varaždinskoj županiji. Mi smo već angažirali tvrtku koja će provesti potrebne instalacije, od naše kisikane do parkirališta u OB Varaždin. Sve što vojska u ovom trenutku ima od tih kvalitetnih resursa će biti ovdje angažirano. To su tri šatora, dvoslojna, sa 60 ležajeva. Zašto će biti postavljeni u krugu bolnice? Zato jer je kisik trajan, bez boca koja su potrošne i zato jer je tu osoblje i ostala infrastruktura - rekao je danas župan Radimir Čačić.

DSC_0823.jpg

U OB Varaždin sve je osigurano za postavljanje šatora

Podsjetio je kako je preko četvrtine kreveta u OB Varaždin trenutno rezervirano za COVID-19 pacijente te su mobilizirani dodatni resursi u bolnicama u Klenovniku i Novom Marofu.

- Brojevi su jasni. Na 100 oboljelih od COVID-19 deset ih je teško, a od tih deset jedan jako teško i trebaju respirator. Naši brojevi zadnjih dana prelaze 200 novooboljelih u 24 sata, danas ih imamo 254, a juečer 281. Naši brojevi su ovog trenutka prešli sve europske zemlje koje su najugroženije, osim Belgije i Češke - komentirao je varaždinski župan aktualnu situaciju vezanu uz koronavirus u Varaždinskoj županiji.

Na pitanje vezano uz nezadovoljstvo TTS sport centra, koji je jučer uputio dopis županijskom i nacionalnom Stožeru i poručio da će oni raditi, unatoč novim mjerama, Čačić je rekao kako je to tema o kojoj ne bi trebao puno govoriti.

- Lokalni Stožer nema ovlasti da donosi takve odluke jer one pretpostavljanju kompezacijske mjere, plaćanje potrebnih troškova zbog gubitka u poslovanju tvrtkama kojima je zabranjen rad. Točka. Ne možete nikome zabraniti rad, a da niste osigurali isplatu novca za štete. Ta rasprava je potpuno bespredmetna. Zato lokalni Stožer, bez obzira na težinu situacije, prepoznaje problem, nalazimo se na granicama pucanja, na najslabijoj točki koja se zove respirator. Znate da smo iz novca Varaždinske županije platili pet respiratora iako je to državna obveza, da su se i neki gradovi angažirali, Grad Ivanec prvi i bez nekakve velike pompe, a da će se angažirati najavio je i Grad Varaždin tako da ćemo naručiti još dva respiratora, a dobili smo još tri respiratora iiz centralnog resursa. Vrlo lako je moguće i realno za očekivati da ćemo se ponovno naći, ako se nastavi ovakav intenzitet, za sedam do 10 dana u istom problemu. Mjere se, dakle, moraju poduzeti - poručio je Čačić.