U tri grada počinje cijepljenje građana u ljekarnama, Varaždin nije među njima Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U tri grada počinje cijepljenje građana u ljekarnama, Varaždin nije među njima

VV | 7.8.2021. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

Bjelovar, Požega i Šibenik prva su tri grada u kojima će u ljekarnama započeti cijepljenje građana protiv koronavirusa, i to već idući tjedan. Najavila je to predsjednica Hrvatske liječničke komore mag. pharm. Ana Soldo, piše Jutarnji list.

Najavila je kako će se ljekarnama u ova tri grada ubrzo priključiti i druge, čim budu organizacijski i kadrovski spremne za taj posao.

- Još desetak ljekarni obavijestilo nas je da su našli liječnike koji su voljni cijepiti u ljekarnama pa bi se i one vrlo brzo mogle uključiti u taj posao - najavila je Soldo i dodaje kako su riješeni tehnički, odnosno informatički problemi oko načina ulaza u sustav onima koji će cijepiti u ljekarnama. Sve su ljekarne povezane u CEZIH, odnosno zdravstveni informatički sustav koji omogućava unošenje podataka o cijepljenoj osobi.

- Po trenutno važećem zakonu ljekarnici ne smiju cijepiti građane i zato se moraju formirati mobilni timovi koji će dolaziti u ljekarne. Sve je moglo već krenuti, ali su trenutni problemi godišnji odmori liječnika. No, jedna od mogućnosti je i uključivanje umirovljenih liječnika koji su nam se već javili i koji bi mogli odmah krenuti s cijepljenjem - rekla je Soldo i najavila kako će pokušati do kraja godine riješiti taj problem zakonskim izmjenama jer su ljekarne zainteresirane za provođenje cijepljenja.

Svi koji se namjeravaju cijepiti u ljekarnama morat će najaviti svoj dolazak, a moći će odabrati i cjepivo. U ljekarnama će biti osigurano i "promatranje" od 10-ak minuta nakon cijepljenja zbog mogućih alergijskih reakcija za što će mobilni timovi biti opremljeni antišok terapijom jednako kao i na punktovima domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo kad organiziraju cijepljenje, piše Jutarnji list.

Označeno u