U "top ten" općina po gospodarskim pokazateljima i općine iz Varaždinske županije Foto: Općina Jalžabet

U "top ten" općina po gospodarskim pokazateljima i općine iz Varaždinske županije

I.D./Varaždinske vijesti | 29.3.2019. u 10:11h | Objavljeno u Aktualno

Općina Jalžabet nalazi se među najboljim općinama u Hrvatskoj kada je u pitanju gospodarstvo i poduzetništvo te privlačenje investicija.

Potvrda toga stigla je nakon analize Financijske agencije (Fina) koja je općinu Jalžabet uvrstila među deset općina u cijeloj Hrvatskoj kada se u obzir uzme broj zaposlenika kod poduzetnika koji imaju svoje sjedište na području općine. Riječ je o podacima za 2017. godinu prema kojima su poduzetnici s područja općine Jalžabet zapošljavali ukupno 1.574 radnika, što je Općinu Jalžabet uvrstilo u "top ten" općina u Hrvatskoj po tom kriteriju.

- Prije 15-ak godina jedna grupa entuzijasta krenula je vratiti Općinu Jalžabet na mjesto koje joj pripada. Pokrenuli smo realizaciju velike gospodarske zone na vratima Varaždina. Mi smo sada stabilni, jedni od najboljih u Varaždinskoj županiji. Drugi smo u županiji po izvozu, treći po bruto prihodu, među prvih pet po broju zaposlenih i po dobiti, računajući i gradove. Sama gospodarska zona zapošljava preko 1.500 ljudi s tendencijom rasta. Upravo je ovaj podatak za 2017. koji je objavila Fina potvrda ispravnosti svega što smo poduzeli u našoj općini da svojim žiteljima osiguramo kvalitetna radna mjesta i život dostojan čovjeka – kazao je saborski zastupnik i predsjednik Općinskog vijeća dr. sc. Josip Križanić te dodao da su ove brojke i priznanja samo podstrek da se s tim trendom nastavi i dalje.

jalzabet_2.jpg

No, pozicija među deset najboljih po broju zaposlenih među svim općinama nije jedini kriterij koji općinu Jalžabet uvrštava u samo nacionalni vrh. Prema istoj analizi Fine, poduzetnici s područja općine ostvarili su u 2017. prihode u iznosu od 1,2 milijarde kuna, što općinu po tom kriteriju svrstava na visoko deveto mjesto.

- Općina Jalžabet svojim mještanima nudi standarde života kakve imaju stanovnici u najvećim hrvatskim gradovima. Rezultati Fine su potvrda da imamo odlične gospodarske rezultate. Ono što je veliki zadatak pred nama je da u narednom razdoblju zaustavimo negativan prirodni prirast - zaključio je Križanić.

Općina Jalžabet na 10. je mjestu liste općina po kriteriju ostvarene najveće dobiti nakon oporezivanja – dobit razdoblja poduzetnika u 2017. godini, sa 79,2 milijuna kuna dobiti.

Na top listama općina prema rezultatima poslovanja poduzetnika nalazi se i općina Trnovec Bartolovečki i to na prvom mjestu liste najvećih općina po kriteriju broja zaposlenih kod poduzetnika u 2017. godini. Općina Trnovec Bartolovečki ima, naime, 4.453 zaposlenih kod poduzetnika sa sjedištem u toj općini.

Općina Trnovec Bartolovečki je visoko rangirana i na top listi općina po kriteriju ostvarenog najvećeg ukupnog prihoda poduzetnika u 2017. godini. Poduzetnici sa sjedištem u općini Trnovec Bartolovečki na drugom su mjestu s 2,4 milijarde kuna (udio od 3,3% u ukupnom prihodu poduzetnika na razini svih općina u RH). Poduzetnici općine Trnovec Bartolovečki, njih 121, drugi su na rang listi općina po ukupnom prihodu poduzetnika, dok su na rang listi svih 556 gradova/općina na 31. mjestu. Na taj rezultat, kao i na to da su poduzetnici spomenute općine prvi prema neto gubitku (183,3 milijuna kuna), najveći je utjecao imao jedan poduzetnik, Boxmark Leather d.o.o.

Poduzetnici sa sjedištem u jednoj od 428 općina, njih 19.821, u 2017. godini ostvarili su ukupan prihod u iznosu od 72,8 milijardi kuna, što je rast prihoda za 6,4 milijarde kuna u odnosu na prethodnu godinu. Takvom rastu prihoda najviše su doprinijeli pojedini poduzetnici sa sjedištem u jednoj od pet hrvatskih općina, među kojima je i općina Gornji Kneginec (veći prihodi za 194,3 mil. kn).