U "top ten" općina po gospodarskim pokazateljima i općine iz Varaždinske županije Foto: Općina Jalžabet

U "top ten" općina po gospodarskim pokazateljima i općine iz Varaždinske županije

I.D./Varaždinske vijesti | 29.3.2019. u 10:11h | Objavljeno u Aktualno

Općina Jalžabet nalazi se među najboljim općinama u Hrvatskoj kada je u pitanju gospodarstvo i poduzetništvo te privlačenje investicija.

Potvrda toga stigla je nakon analize Financijske agencije (Fina) koja je općinu Jalžabet uvrstila među deset općina u cijeloj Hrvatskoj kada se u obzir uzme broj zaposlenika kod poduzetnika koji imaju svoje sjedište na području općine. Riječ je o podacima za 2017. godinu prema kojima su poduzetnici s područja općine Jalžabet zapošljavali ukupno 1.574 radnika, što je Općinu Jalžabet uvrstilo u "top ten" općina u Hrvatskoj po tom kriteriju.

- Prije 15-ak godina jedna grupa entuzijasta krenula je vratiti Općinu Jalžabet na mjesto koje joj pripada. Pokrenuli smo realizaciju velike gospodarske zone na vratima Varaždina. Mi smo sada stabilni, jedni od najboljih u Varaždinskoj županiji. Drugi smo u županiji po izvozu, treći po bruto prihodu, među prvih pet po broju zaposlenih i po dobiti, računajući i gradove. Sama gospodarska zona zapošljava preko 1.500 ljudi s tendencijom rasta. Upravo je ovaj podatak za 2017. koji je objavila Fina potvrda ispravnosti svega što smo poduzeli u našoj općini da svojim žiteljima osiguramo kvalitetna radna mjesta i život dostojan čovjeka – kazao je saborski zastupnik i predsjednik Općinskog vijeća dr. sc. Josip Križanić te dodao da su ove brojke i priznanja samo podstrek da se s tim trendom nastavi i dalje.

jalzabet_2.jpg

No, pozicija među deset najboljih po broju zaposlenih među svim općinama nije jedini kriterij koji općinu Jalžabet uvrštava u samo nacionalni vrh. Prema istoj analizi Fine, poduzetnici s područja općine ostvarili su u 2017. prihode u iznosu od 1,2 milijarde kuna, što općinu po tom kriteriju svrstava na visoko deveto mjesto.

- Općina Jalžabet svojim mještanima nudi standarde života kakve imaju stanovnici u najvećim hrvatskim gradovima. Rezultati Fine su potvrda da imamo odlične gospodarske rezultate. Ono što je veliki zadatak pred nama je da u narednom razdoblju zaustavimo negativan prirodni prirast - zaključio je Križanić.

Općina Jalžabet na 10. je mjestu liste općina po kriteriju ostvarene najveće dobiti nakon oporezivanja – dobit razdoblja poduzetnika u 2017. godini, sa 79,2 milijuna kuna dobiti.

Na top listama općina prema rezultatima poslovanja poduzetnika nalazi se i općina Trnovec Bartolovečki i to na prvom mjestu liste najvećih općina po kriteriju broja zaposlenih kod poduzetnika u 2017. godini. Općina Trnovec Bartolovečki ima, naime, 4.453 zaposlenih kod poduzetnika sa sjedištem u toj općini.

Općina Trnovec Bartolovečki je visoko rangirana i na top listi općina po kriteriju ostvarenog najvećeg ukupnog prihoda poduzetnika u 2017. godini. Poduzetnici sa sjedištem u općini Trnovec Bartolovečki na drugom su mjestu s 2,4 milijarde kuna (udio od 3,3% u ukupnom prihodu poduzetnika na razini svih općina u RH). Poduzetnici općine Trnovec Bartolovečki, njih 121, drugi su na rang listi općina po ukupnom prihodu poduzetnika, dok su na rang listi svih 556 gradova/općina na 31. mjestu. Na taj rezultat, kao i na to da su poduzetnici spomenute općine prvi prema neto gubitku (183,3 milijuna kuna), najveći je utjecao imao jedan poduzetnik, Boxmark Leather d.o.o.

Poduzetnici sa sjedištem u jednoj od 428 općina, njih 19.821, u 2017. godini ostvarili su ukupan prihod u iznosu od 72,8 milijardi kuna, što je rast prihoda za 6,4 milijarde kuna u odnosu na prethodnu godinu. Takvom rastu prihoda najviše su doprinijeli pojedini poduzetnici sa sjedištem u jednoj od pet hrvatskih općina, među kojima je i općina Gornji Kneginec (veći prihodi za 194,3 mil. kn).

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci