U Strmcu Podravskom Svjetski dan Roma obilježen svečanošću povodom završetka sanacije područne škole

VV | 9.4.2018. u 20:24h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Svjetskog dana Roma je danas, 9. travnja, upriličena svečanost kojom je obilježen završetak sanacije Područne škole Strmec Podravski.

U školu je uloženo 440.000 kuna. Postavljeni su novo krovište i fasada te je zamijenjena vanjska stolarija.

Varaždinska županija ulaže i u druge programe u obrazovanju za nacionalne manjine: za školsku kuhinju i program produženog boravka učenika romske nacionalnosti godišnje se izdvaja 300.000 kuna.

- Još u prvom mandatu kao župan prepoznao sam i pokrenuo niz programa usmjerenih prema obrazovanju, koje se posebno odnose na manjinsku populaciju u našoj Županiji. Shvatili smo da djeca romske nacionalnosti ne upisuju osnovnu školu, a kamoli srednju, stoga je ovaj objekt, koji trenutno pohađa 38 djece romske nacionalnosti, od posebnog značaja. Još 2006. godine otkupili smo dio ovoga prostora, a ovogodišnja investicija vrijedna je 440 tisuća kuna. Od dvije djevojčice koje su pohađale srednju školu, došli smo do 25 učenika koji sada pohađaju srednju školu. To je rezultat našeg ulaganja u obrazovanje romske nacionalne manjine - istaknuo je župan Čačić.

Napomenu je da, osim ulaganja u osnovne i srednje škole, vrijeme i pažnju treba posvetiti i predškolskom odgoju kao temelju za dobivanje predznanja za školu.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak je blagoslovio školu.

- Želimo svi zajedno poručiti kako Romi nisu odijeljeni od nas, te im na ovaj način pokazujemo da se brinemo o njima, za njihovo i materijalno i duhovno dobro. Varaždinska županija sudjeluje materijalno u ovom projektu, a opismenjavanje i obrazovanje Roma je vrlo bitno jer nastojimo da Romi postanu korisni članovi našega društva. Zajedničkim naporom se može puno toga postići – naglasio je biskup.

Ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak osvrnula se na povijest škole te naglasila zahvalnost Varaždinskoj županiji na ulaganju u niz mjera u obrazovanju. Naglasila je da investicija osim estetskih vrijednosti, donosi značajne uštede na režijama te su one sada i više od duplo jeftinije.

Učenici područne škole Strmec Podravski i Osnovne škole Petrijanec upriličili su prigodan program, župan Čačić svečano je prerezao vrpcu, a biskup Mrzljak blagoslovio je školu.

Općina Petrijanec prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 4812 stanovnika, a 379 su Romi. Ukupno 507 učenika pohađa osnovnu školu u Petrijancu od čega je 147 učenika romske nacionalne manjine.

Na svečanosti su, osim župana Varaždinske županije Radimira Čačića i biskupa Mrzljaka, prisustvovali i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Tomislav Paljak, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, predstavnici Malteškog reda za Rome na svjetskoj razini, grof Georg Eltz Vukovarski te predstavnik romske nacionalne manjine Eduard Oršuš

Označeno u