U Skupštinskoj dvorani Županijske palače započeli 2. Jagićevi dani

VV | 5.7.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače danas su započeli 2. Jagićevi dani: komunikologija, filologija, metodika, a znanstveno-stručni skup je već prvoga dana okupio brojne jezikoslovce, književnike te akademike. Znanstveno-stručni skup se održava u organizaciji Sekcije za usmeno pripovijedanje i filologiju udruge Kreativni studio „Logos“, Varaždin, a pokrovitelji su Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Sudionicima skupa obratila se i zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Ponosni smo na našu nepokretnu, ali i nematerijalnu baštinu, no ponosni smo i na ljude koji su u prošlosti stvarali, živjeli i gradili naš današnji svijet. Jedan od njih zasigurno je bio i Vatroslav Jagić, svjetski poznati jezikoslovac i slavist i rođeni Varaždinac. On je jedan od onih ljudi čiji je glas svjetski poznat i koji je prenio ime našeg grada i županije diljem svijeta – rekla je Zagorec te istaknula da Varaždinska županija aktivno radi na očuvanju nacionalnog identiteta i jezika – Kroz Centar izvrsnosti za hrvatski jezik naši mentori i brojni suradnici rade intenzivno i na jezičnoj pismenosti, razvijajući već kod osnovnoškolaca osjećaj za svoj materinji jezik, a tijekom godine podupiremo i brojne druge projekte i programe koji su, direktno ili indirektno, povezani s hrvatskim jezikom i očuvanjem tradicije.

Predsjednica Organizacijskoga odbora, dr. sc. Martina Hranj, naglasila je važnost Jagićevih dana.

- Jagićevi dani kao znanstveno – stručni skup važni su prije svega za naš grad i županiju jer na taj način obilježavamo nasljeđe koje nam je ostavio naš Varaždinac, znanstvenik, filolog i slavist Vatroslav Jagić. Kao znanstvenici i sugrađani odgovorni smo da njegovo nasljeđe održavamo živim. Vrijeme je da ponovo otkrijemo vrijednosti koje nam je ostavio kao znanstvenik, ali i kao osebujna osoba širokih interesa kako bismo mogli poticati, prije svega kod mladih, interes za znanost, komunikaciju i toplu ljudsku riječ – rekla je Hranj.

- Jagićevi dani su prilika i vrijeme za nove početke, projekte, ideje, ali i za otvaranje vrata brendiranju endemskog znanstveno stručnog skupa na Sjeveru. Cilj ovog skupa je, osim očuvanja digniteta struke: filologa, metodičara, komunikologa, prenositelja hrvatske riječi, i poučavanje djece i zainteresirane javnosti vrijednostima i vrlinama koje će pomoći da svi postanemo sposobne i cjelovite osobe – istaknula je predsjednica Programskoga odbora doc. dr. sc. Jasmina Dvorski.

Otvorenju skupa prisustvovala je i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina.

- Grad Varaždin sa zadovoljstvom je prihvatio ulogu pokrovitelja ovog međunarodnog komunikološkog i filološkog skupa. Ponosni smo na djelo našeg sugrađanina Vatroslava Jagića, jednog od najvećih jezikoslovaca u povijesti slavistike. Raznolikost predavanja i tema ovoga skupa pokazuju nam koliko je danas važno pristupiti kulturi komuniciranja – rekla je Vusić.

Svoju podršku radu skupa dala je i saborska zastupnica i predstavnica Slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora koja je istaknula Jagićevo prijateljstvo s Francom Miklošičem, poznatim slovenskim filologom.

Na dvodnevnom skupu na kojem su se okupili najznačajniji komunikolozi, metodičari i filolozi biti će obuhvaćena tri tematska područja; komunikologija, filologija i metodika.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci