U ponedjeljak štrajka se u svim školama, a od četvrtka i na fakutetima, priključit će se FOI i GTF Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U ponedjeljak štrajka se u svim školama, a od četvrtka i na fakutetima, priključit će se FOI i GTF

IHR/Varaždinske vijesti | 18.10.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

S obzirom da poziv iz Vlade nlje stigao za nastavak pregovora, u ponedjeljak će se održati štrajk u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj.

- Unatoč ponudi o povećanju osnovice plaća svim zaposlenima u javnim i državnim službama neće riješiti problem zbog kojeg smo u štrajku. Isto tako, ne može premijer sa saborske govornice povećati osnovicu plaće. To se radi putem pregovora za Temeljni kolektivni ugovor i postoji jasna procedura kako se to radi. Ovo je nova vrsta socijalnog dijaloga - upozorio je županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Zvonimir,Lončar. 

Time premijer samo prebacuje kontekst na zaposlene u školama kako bi prekinuli štrajk, tvrdi županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Julijana Petrina. 

- Unatoč povećanju osnovice, zbog neusklađenih koeficijenata još više će se povećati nesrazmjer plaća - poručila je.

Ne dođe li do mirenja, u četvrtak 24. listopada štrajk počinje i na fakultetima. Ivica Gašparac, povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja potvrdio je da će u njemu sudjelovati djelatnlici Fakulteta organizacije i informatike te Geotehničkog fakulteta.