"U OŠ Ludbreg narušeni odnosi, inspekcija sedam godina ne može utvrditi ima li učiteljica uvjete da predaje u školi"

IHR/Varaždinske vijesti | 6.3.2024. u 10:17h | Objavljeno u Aktualno

- Prošli tjedan dogodio se nesretni slučaj u OŠ Ludbreg, gdje je 13-godišnji učenik skočio s kata škole i teško se ozlijedio. Želim mu brz oporavak, no mene zanima kako je Varaždinska županija kao osnivač škole postupila u tom slučaju i kakva je atmosfera u školi. Biste li razmislili sada o našem prijedlogu da se zaposle psiholozi? - zanimalo je vijećnika SDP-a Marija Klapšu na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Župan Stričak rekao je kako su odmah po saznanju o ovom događaju on i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sporta Miroslav Huđek otišli u školu.

- U međuvremenu je ravnatelj obavijestilo policiju, i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te zatražio da u školu dođe njihov stručni tim, znači ravnatelj je postupio po pravilima struke. Međutim, ono što nije baš dobro, a vezano je uz tu školu je što postoji niz prijava koje rješava prosvjetna inspekcija, koja sedam godina ne može donijeti rješenje ima li jedna učiteljica uvjete da predaje u školi ili ne. Zbog toga su u toj školi narušeni međuljudski odnosi. Odradite svoj posao kako treba, pravovremeno, a ne da se godinama čeka na rješenja. Sličan slučaj imamo i u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu, gdje imamo prijave zaposlenika da su radili duže, što im se priznaje. To nije klasična ustanova, ona je sastavnica domovinske sigurnosti i ako trebaju zaposlenici raditi duže, onda ostaju raditi, naravno, da im se sve to izračuna, zaračuna, plati ili dobiju slobodne dane. Ili, kad Hrvatske vode pozovu inspekciju okoliša jer su bageri koji rade na izmuljivanju Trakošćana ispuštaju ulje, naftu, bacaju okolo filtre. I onda noć prije nego inspekcija dođe na teren, netko doveze zemlju i sve prekrije. Apeliram na inspekciju da nalazi budu zakoniti i pravovremeni - ustvrdio je župan.