U Općoj bolnici Varaždin ponovno dozvoljena pratnja na porodu Foto: Krešimir Đurić

U Općoj bolnici Varaždin ponovno dozvoljena pratnja na porodu

Varaždinske vijesti | 20.5.2021. u 08:50h | Objavljeno u Aktualno

Zbog povoljne epidemiološke situacije u Varaždinskoj županiji kada je sedmodnevna incidencija 40 posto niža nego prije tjedan dana, Opća bolnica Varaždin donijela je Odluku o ponovnoj mogućnosti prisustvovanja pratnje na porodu.

Međutim, iako je epidemiološka situacija zadovoljavajuća, rodilja, kao i njena pratnja, trebaju se pridržavati određenih pravila ponašanja. Tako prilikom ulaska u Opću bolnicu Varaždin rodilja i njena pratnja dužni su zajedno proći trijažni postupak u trijažnom šatoru bolnice.

Ukoliko dolaze u noćnim satima kad šator ne radi ili tijekom hitnog prijema, trijažni postupak obavljaju u prijemnoj ambulanti Službe za ginekologiju i opstetriciju. Trijaža obuhvaća mjerenje temperature rodilji i pratnji na porodu bezkontaktnim termometrom te uzimanjem podataka koji su navedeni na trijažnom listiću.U slučaju da pratnja rodilje ima simptome akutne infekcije i/ili pozitivnu epidemiološku anamnezu, nije u mogućnosti prisustvovati porodu.

Pratnja na porod ide slobodno ukoliko zadovoljava određene kriterije:
1. Ukoliko je pratnja preboljela COVID-19 unutar šest mjeseci, dužna je priložiti prvi pozitivan nalaz na uvid (uz uvjet da je prošlo 21 dan od prvog dana bolesti i da najmanje tri uzastopna dana nema povišenu tjelesnu temperaturu).
2. Ukoliko je pratnja cijepljena unutar šest mjeseci, mora proći više od 14 dana od zadnje doze.
3. Ukoliko pratnja nije cijepljena i nema pozitivni nalaz kao dokaz o preboljeloj bolesti, potrebno je napraviti brzi antigenski test u prijemnoj ambulanti.

Prije ulaska pratnje u rađaonicu obavezno je higijensko pranje i dezinfekcija ruku te primjena zaštitnih rukavica i ostale zaštitne opreme koju pratnja donosi sa sobom.

Komplet zaštitne opreme se može nabaviti u ljekarni: jednokratni zeleni mantil ili jednokratna tunika i hlače, kapu i nazuvke. Potrebno je kupiti i FFP2 masku bez filtera.

Pratnja rodilje dužna je tijekom boravka u rađaonici imati na licu FFP2 masku preko nosa i usta. Dozvoljen je bliski kontakt pratnje s trudnicom, ali pri kontaktu sa zdravstvenim osobljem obavezno je pridržavanje osobne distance. Pri odlasku iz rađaonice potrebno je skinuti zaštitnu opremu, odložiti je u infektivni otpad, a ruke dezinficirati te napustiti bolnicu bez zadržavanja u drugim prostorima.

Kako se trenutno ne održavaju trudnički tečajevi, pratnja na porodu može prisustvovati i bez završenog tečaja. Nadalje, pratnja rodilji na porodu i dalje može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu ili životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola.
 

- Iako u Općoj bolnici Varaždin još uvijek zbrinjavamo velik broj pacijenata s COVID-19, veseli me činjenica da zbog trenda pada broja novozaraženih u našoj županiji imamo sve povoljniju epidemiološku sliku koja omogućava da varaždinsko rodilište ponovno otvori svoja vrata osobama koje su rodiljama pratnja na porodu. Uvijek smo bili svjesni značaja kvalitetne podrške rodiljama na porodu koja svojim prisustvom ne samo da uvelike olakšava rodilji porod, već je korisna i medicinskom osoblju. Nepopularnu Odluku o privremenoj zabrani pratnje na porodu, a koju smo kroz ovih godinu dana nekoliko puta morali donijeti, donosili smo imajući u vidu uvijek zaštitu djeteta i rodilje. No, kako raste broj osoba koje se cijepe ili koje su se cijepile, nadam se da takve nepopularne mjere više nećemo trebati donositi – zaključio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr.sc. Nenad Kudelić.