U Međimurju o dvostrukom oporezivanju radnika koji rade preko granice: "Imate našu potporu!" Foto: Ilustracija/Međimurska županija

U Međimurju o dvostrukom oporezivanju radnika koji rade preko granice: "Imate našu potporu!"

VV | 12.10.2022. u 16:03h | Objavljeno u Aktualno

U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas borave veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Josef Markus Wuketich i direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonja Holocher-Ertl s kojima su radni sastanak održali župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Osim povijesnih i kulturnih veza, Republika Austrija i Međimurska županija njeguju duboke gospodarske odnose, koji su bili jedna od tema radnog sastanka održanog u Muzeju Međimurja Čakovec.

- Naša uspješna suradnja s Republikom Austrijom traje već godinama, a posebno se pojačala dolaskom na mjesto veleposlanika NJ.E. Josefa Markusa Wuketicha. U Međimurje dolazi sve više austrijskih turista, a i trgovinska suradnja je izuzetno dobra što potvrđuje činjenica da je iz Međimurja u Austriju prošle godine plasirano robe u iznosu od 830 milijuna kuna, a uvezeno je za 500 milijuna kuna - rekao je međimurski župan.

Austrijski_veleposlanik_u_posjetu_Medimurju_otvoreno_pitanje_dvostrukog_oporezivanja_nasih_ljudi_koji_rade_u_Austriji_111.JPG

Međimurska županija bila je jedan od suorganizatora obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske koje je održano u Beču, a dobra suradnja nastavljena je i na njegovanju baštine obitelji Zrinskih. U povodu Dana Međimurske županije i 351. obljetnice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, krajem travnja u Bečkom Novigradu svečano je otkriven spomenik hrvatskim junacima i povijesnim velikanima koji su pogubljeni 30. travnja 1671. godine.

Najvažnija tema susreta bila je dvostruko oporezivanje dohotka za hrvatske radnike koji rade u Austriji.

- U razgovoru s veleposlanikom pokrenuli smo i pitanje dvostrukog oporezivanja naših ljudi koji rade u Austriji, posebno njegovateljica. Međimurska županija daje punu potporu Hrvatskom sindikatu radnika migranata koji nastoje poboljšati porezni status naših radnika - istaknuo je Posavec i dodao kako je uputio apel veleposlaniku i nadležnim institucijama oko rješavanja spomenute problematike.

Austrijski_veleposlanik_u_posjetu_Medimurju_otvoreno_pitanje_dvostrukog_oporezivanja_nasih_ljudi_koji_rade_u_Austriji_2.jpg

Radnom sastanku nazočila je i gradonačelnica Cividini koja je naglasila značaj ovakvih susreta koji rezultiraju produbljivanjem međuregionalne suradnje. Dotaknuta je i tema suradnje grada Čakovca i austrijskog Güssinga koji je predvodnik u proizvodnji obnovljivih izvora energije.

Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Josef Markus Wuketich iskazao je zadovoljstvo odrađenim susretom.

- Mislim da smo opet otvorili nekoliko tema odličnih za naše dvije zemlje. Broj austrijskih turista koji posjećuju Hrvatsku ove će nadmašiti rekordnu 2019. godinu, a i gospodarstvenici su zadovoljni trgovinskom razmjenom - rekao je.

Veleposlanik je, uz Riznicu Međimurja, posjetio i vidikovac na Mađerkinom, a u Čakovcu se susreo s predstavnicima austrijskih tvrtki u Međimurju.