Tvrtku prvog gradonačelnika Varaždina oštetio njezin dugogodišnji zaposlenik!?

| 24.6.2024. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Nije lako naći radnika. A kad se i pronađe, dobar i pošten, pitanje je hoće li takav i ostati. Pokazuje to i slučaj koji se dogodio Milivoju Ladiću, prvom gradonačelniku Grada Varaždina od osamostaljenja Hrvatske, koji se, nakon istrage, sada raspetljava na sudu.

Naime, na varaždinskom Županijskom sudu počelo je suđenje Danijelu Detiću (1973.), kojeg se tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju kakva se na vidi svakog dana.

Detić je optužen, kao što smo izvještavali, nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu još u rujnu 2022. donijelo rješenje o provođenju istrage radi osnovane sumnje da je za Ladićevo poduzeće Megaspel - u kojem je radio kao voditelj prodaje - godinama kupovao robu od svog obrta, i to po znatno višim cijenama od redovnih pa je na razlici zarađivao tako da je na kraju otvorio i vlastito poduzeće s istom djelatnošću!

Naime, okrivljenog elektrotehničara, koji danas radi u svom poduzeću Vijak, tereti se da je u razdoblju od 5. ožujka 2014. do 23. travnja 2019., kao voditelj prodaje u poduzeću Megaspel i, uz direktora, stvarni voditelj poslovanja, postupao protivno obvezi da skrbi o materijalnim probicima poduzeća tako što je - u nakani da si na njegovu štetu pribavi veću nepripadnu materijalnu dobit - robu za daljnju prodaju nabavljao od obrta Mapa promet, čiji je bio stvarni vlasnik i čije je poslovanje u biti vodio, i to po znatno većim cijenama u odnosu na cijene redovnih dobavljača Megaspela.

Tako bi, tvrdi se u optužnici, Megaspel oštetio za 1,5 milijuna kuna zbog razlike između iznosa plaćenih računa za robu, koju je Megaspel platio obrtu Mapa promet, te iznosu nabavne cijene robe koju je za Megaspel bio u mogućnosti ishoditi od svojih dobavljača.

A kako se to moglo dogoditi, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...