Turudić o susretu s Mamićem: Ponijela me emocija, bio sam naivan

N1/vv | 8.2.2024. u 15:12h | Objavljeno u Aktualno

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, kojeg je Hrvatski sabor jučer izglasao natpolovičnom većinom, bio je gost N1 Studija uživo i ponovno iznio nekoliko izjava koje će vjerojatno puniti naslovnice i portale diljem Hrvatske. Turudić je na poziciju došao uslijed velikog protivljenja oporbe zbog svoje povezanosti sa HDZ-om.

Naime, u javnost su izašle poruke koje je kao predsjednik Županijskog suda izmjenjivao sa tada državnom tajnicom Josipom Rimac, a sada se prometnula i njegova povezanost sa Zdravkom Mamićem, nekadašnjom alfom i omegom GNK Dinama koji je 2018. proglašen je krivim za izvlačenje novca iz Dinama i nanošenje štete državnom proračunu te je osuđen na 6,5 godina zatvora pa dan prije izricanja presude napustio Hrvatsku i nastanio se u BiH jer posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Mislite da je etički prihvatljivo, dok se provodi istraga protiv Mamića, da se vi sastajete?

Opisao sam povijest svojih odnosa s Mamićem koji seže u sredinu devedesetih. On je tad izašao iz istražnog zatvora. Kakav bih čovjek bio da se nisam odazvao? Sebi bih naštetio. Došao je dvaput pred moju zgradu. Provozali smo se s autom. Stavlja mi se na teret da smo prošli kroz crveno svjetlo. On je počeo kukati kako se protiv njega vodi postupak, ja sam pristao, ušao u autu. Pitao sam ga ima li nešto što smatra da je krivo napravio. Teatralno je rekao da se kune da može opravdati svaku lipu. Pitao sam ga čega se onda boji, to je bio sukus razgovora… Drugih banalnosti se ne sjećam. Nakon toga je Mamić ponovno završio u istražnom zatvoru. Jesam li mu pogodovao onda? Vi govorite apstraktno. Da sam sad ove pameti, vjerojatno se ne bih našao s njim jer sam sebičniji nego onda. Bio sam naivan. Nisam naivan u poslu, ali sam previše naivan u odnosu s nekim ljudima.

Stavili ste svoj privatni odnos ispred funkcije?

Da, ponijela me emocija, bio sam naivan.

Kako možemo biti sigurni onda u glavnog državnog odvjetnika u odnosu na prijateljstva, emocije?

Pogriješio sam što sam to napravio, ali nije bilo posljedica za konkretan slučaj i pravne posljedice Mamića.