Trobonjača: Već su trebala biti objavljena očitovanja o (ne)valjanosti brzih testova za koronu

| 8.5.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Šute službe nadležne za medicinske proizvoda, iako krivotvoreni testovi za koronu mogu dovesti do ozbiljne ugroze javnog zdravlja.

Rade li službe nadležne za medicinske proizvode dobro te je li to područje promjereno regulirano jer suprotno može dovesti do ozbiljne ugroze javnog zdravlja, ako već nije? Takvo pitanje nameće se uzmeli li se u obzir sve što se (ne) radi nakon brojnih napisa o sumnjama u krivotvorenju testova za brzo otkrivanje korona virusa, čak i neovisno o tome pokažu li se one utemeljene ili ne na kraju kriminalističkog istraživanja koje traje već tjednima.

Unatoč proteku vremena, naime, još uvijek nitko od nadležnih institucija nije jasno rekao jesu li ili nisu utemeljene sumnje u krivotvorenja brzih antigenskih testova kineskog proizvođača Boson od strane varaždinske tvrtke Buryen, koje je na svjetlo dana prvi iznio u 24 sata Hajrudin Merdanović.

U rijetko viđenim duljim člancima u spomenutom listu, koji su uz to dostupni za čitanje na portalu bez uobičajene pretplate, sumnje u krivotvorenje testova iznosi sam ili prenosi takve tvrdnje anonimnih izvora.

- Odgovorno tvrdim da ovo nisu originalni testovi. S velikom sigurnošću mogu to reći, kaže nam predstavnik tvrtke koja godinama uvozi velike količine Boson Biotech antigenskih testova iz kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech, piše Merdanović u jednom od zadnjih članaka u kojem problematizira oblik i boju kutije, kako su napisane upute i tome slično.

Međutim, ne navodi ni slova o (ne)pouzdanosti spornog testa, koji se od druge polovice prošle godine navodno proizvodi u nekom pogonu u Turskoj, što izaziva pitanje jesu li u Buryenu testove uistinu krivotvorili ili se konkurenciji zamjerili. To tim više što i stručnjaci imaju određene dvojbe.

- Nemoguće je dati konačan sud što je posrijedi kad nemate informacije koje traži i policija. Međutim, test je valjan ako potvrđuje prisutnost virusa bez velikih odstupanja, veli nam imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na riječkom Medicinskom fakultetu.

Kako veli, skoro je nemoguće da netko sam u nekakvoj manufakturi napravi test za korona virus.

- To mogu velike kompanije. U manufakturi možete napraviti samo imitaciju testa, dakle, nevaljali test, a to onda predstavlja udar na javno zdravstvo. Stoga je meni za ne povjerovati da bi stotine tisuća takvih, nevaljalih testova stizalo na naše tržište, a da naša nadležna tijela nisu reagirala, a isto tako ne razumijem zašto se već nisu oglasila nakon sumnji u krivotvorenje testova, koje su iznijete u javnosti, veli profesor, koji smatra da su već trebala biti javno objavljena očitovanja o (ne)valjanosti testova, neovisno o kriminalističkom istraživanju jer je u pitanju zdravlje i životi pa treba žurno postupati.

Unatoč tome, institucije šute pa pojedine ljekarne same odlučuju povući s polica testove, ne čekajući što će i kada reći nadležni, kako što je HZJZ, koje provodi validaciju testova te bi se već trebao javno očitovati o navodnom krivotvorenju. Uz Zavod, najpozvanije je Ministarstvo zdravstva, koje smo pitali za navode o krivotvorenim testovima tvrtke Boson na našem tržištu, a dobili smo (ne)očekivani odgovor...

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...