TRGOVCI Jučer povukli, danas vratili 'zamrznute' artikle na police, ali upozoravaju na nestašice ulja i šećera

MGA | 13.9.2022. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Vlasnica male trgovine Mirkovec, iz općine Breznica, Magdalena Kralj kaže nam da su danas na svoje police vratili proizvode koje su jučer povukli. Riječ je o artiklima kojima je u sklopu Vladinih mjera pomoći ograničena cijena. Vlasnica pojašnjava da artikle nisu povukli iz protesta prema Vladinim mjerama nego jer nisu znali na koji će se način primjenjivati Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji, između ostaloga, propisuje da trgovci ne smiju poslovati s negativnom trgovačkom maržom. Danas su, kaže, dobili pojašnjenje da se Zakon u ovom slučaju neće primjenjivati, pa su ulje, šećer, brašno i trajno mlijeko vratili na police.

U razgovoru s drugim trgovcima doznajemo da je u međuvremenu u veleprodaji došlo do nestašice šećera i ulja, s obzirom da se u sklopu Vladine uredbe o ograničenju cijena devet osnovnih prehrambenih artikala ograničila i njihova veleprodajna cijena.

- Veletrgovci će sve diktirati, u nabavi tih artikala kod većine nema, a to se prvenstveno odnosi na šećer i ulje tako da će na kraju svega biti zakinuti kupci koji te artikle neće moći kupiti kada i koliko žele - upozorava Ivan Čibarić, vlasnik trgovina Chibo iz Ivanca i predsjednik ceha trgovaca Obrtničke komore Varaždinske županije. On ističe da podržava Vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu, ali za ograničenje cijena prehrambenih artikala smatra da je trebalo dati rok da se prvo potroše zalihe proizvoda koje su u maloprodaji nabavljali po većim cijenama od sadašnjih pa da se tek onda krene u ograničavanje cijena.