Trgovački sud u Varaždinu obilježava Europski dan pravosuđa prezentacijom e-Komunikacija

vv | 25.10.2019. u 03:47h | Objavljeno u Aktualno

Radi upoznavanja građana s djelovanjem pravnog sustava u njihovim zemljama, edukacije i informiranja o njihovim svakodnevnim pravima u području građanskog pravosuđa, Vijeće Europe i Europska komisija proglasila je 25.listopada Europskim danom pravosuđa, koji obilježava i Trgovački sud u Varaždinu te će stoga biti otvoren za javnost od 8,30 do 14,30 sati.

- Svi zainteresirani građanima u to će vrijeme moći slobodno pristupiti u Trgovački sud u Varaždinu te se neposredno upoznati s organizacijom i djelokrugom rada suda. Tako će se moći upoznati s radom suda i sudskog registra, zatim radom sudskih pisarnica (upisnik P, Povrv, St, Ovr), kao i načinom funkcioniranja sustava e-Oglasna ploča, e-Predmet, e-Spis i e-Komunikacija. Također, građani će moći prisustvovati ročištima i upoznati se s radom suca u sudnici, ukazuje Jasna Lekić, predsjednica Trgovačkog suda u Varaždinu, naglašavajući da se neće davati pravni savjeti ili odgovori na pitanja u svezi s konkretnim predmetima.

Osim toga, kako dodaje, viša sudska savjetnica Ivana Starčević, sudska savjetnica Martina Mašić te službenici Tea Šarec i Marko Makaj održat će prezentaciju „e-Komunikacija na trgovačkim sudovima te novine u Zakonu o parničnom postupku („Narodne novine 70/19)", koja počinje u 9 sati u sobi 226, II kat,

- U okviru navedene teme naglasak će biti na projekt sustava e-Komunikacije, odnosno usluge koja odvjetnicima, javnim bilježnicima, vještacima i stečajnim upraviteljima omogućava elektroničku komunikaciju sa sudovima, a koji je uspješno proveden na Trgovačkom sudu u Varaždinu. Posebno će se izložiti prednosti ovog sustava, kao što su slanje podnesaka i priloga sudu, zaprimanje sudskih pošiljaka, udaljeni uvid u sudski predmet te notifikacija o stečajnim postupcima, najavljuje sutkinja Lekić, napominjući da se svi zainteresirani mogu najaviti na broj telefona 042 401 900 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a deteljnije informacije o Trgovačkom sudu u Varaždinu i obilježavanju Europskog dana pravosuđa mogu se pronaći na web stranici suda.