Trebaju li Čistoća i Ivkom, nakon odgovora iz MZOIE, nastaviti po starom ili obračunavati PDV kao i svi drugi? Foto: Ilustracija

Trebaju li Čistoća i Ivkom, nakon odgovora iz MZOIE, nastaviti po starom ili obračunavati PDV kao i svi drugi?

| 18.3.2019. u 15:40h | Objavljeno u Aktualno

Već skoro godinu dana građani i poduzeća, korisnici usluga varaždinske Čistoće i ivanečkog Ivkoma, dobivaju veće račune za otpad nego korisnici istih usluga ostalih komunalnih poduzeća. Razlog je, kao što smo pisali, različiti obračun PDV-a: dok spomenuta poduzeća na dio usluge obračunavaju 13 posto PDV-a, a na dio 25, sva ostala obračunavaju na sve stavke na računu samo 13 posto.

Jasno, netko je od njih radi krivo ili barem ne u interesu korisnika njihovih usluga. No, tko, pitanje je koje smo uputili Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, pri čemu smo posebno ukazali da su na računu Čistoće navedene dvije stavke: „Obavezna minimalna javna usluga“ s PDV-om od 13 posto, odnosno „Količina predanog komunalnog otpada“ s PDV-om od 25 posto.

U odgovoru na upit prvo su ukazali da je u članku 33. stavku 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom propisano da je davatelj usluge dužan u cijenu javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada uključiti troškove nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, troškove prijevoza otpada, troškove obrade otpada i druge troškove propisane Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom.

- Prema definiciji iz članka 4. stavka 1. točke 29. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, obrada otpada podrazumijeva postupke oporabe ili zbrinjavanja i postupke pripreme prije oporabe ili zbrinjavanja, a zbrinjavanje otpada uključuje odlaganje otpada. Iz navedenog proizlazi da se usluga zbrinjavanja (odlaganja) otpada, koje po svojoj biti predstavlja obradu otpada, uključuje u cijenu javne usluge. Nadalje, u članku 20. stavku 2. Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom je propisano da strukturu cijene javne usluge čini cijena javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada, cijena obavezne minimalne javne usluge i cijena ugovorne kazne, ukazuju u MZOIE, napominjući da propis iz područja gospodarenja otpadom ne definira koje stavke na računu trebaju iskazivati komunalna društva, već propisuje što ulazi u cijenu javne usluge.

Kako dodaju, člankom 38. stavkom 3. točkom h) Zakona o porezu na dodanu vrijednost i člankom 47. stavkom 3. točkom h) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, propisano je da se snižena stopa PDV-a 13% primjenjuje na javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i odvojenog sakupljanja otpada prema posebnom propisu o održivom gospodarenju otpadom, odnosno prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

                 Više o ovome čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u