Treba li varaždinska Turistička zajednica pozvati da se ne nose kupaći kostimi po gradu kao što je to napravila zadarska? Foto: screenshot

Treba li varaždinska Turistička zajednica pozvati da se ne nose kupaći kostimi po gradu kao što je to napravila zadarska?

VV | 3.8.2022. u 16:36h | Objavljeno u Aktualno

Treba li varaždinska Turistička zajednica pozvati da se ne nose kupaći kostimi po gradu kao što je to napravila zadarska?

To pitanje se pojavilo nakon što se proširila snimka koja je napravljena u ulici braće Radić u Varaždinu, a na kojoj žena čini se na sebi nema ništa odjeveno....

Iako to u Zadru nije službeno zabranjeno, molimo da poštujete ovdašnju tradiciju i kulturu na način da ne nosite samo kupaće kostime kad niste na plaži, pa makar samo i na kratko vrijeme. Zahvaljujemo i želimo vam ugodan odmor u Zadru!


Turistička zajednica grada Zadra slijedi primjer pojedinih gradova poput Dubrovnika, koji su u svoju odluku o komunalnom redu čak i propisali kazne za one koji se nedolično odjeveni šetaju gradskom jezgrom.

- Naše turiste želimo educirati kako se nalaze u jednom posebnom prostoru, bogate povijesti i baštine, u kojemu hodanje u kupaćim gaćicama nije primjereno. Vjerujem da će oni uvažiti uzuse ponašanja koji ovdje vrijede te ubuduće grad razgledavati u primjerenoj odjeći, kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra, Mario Paleka.

Drugi problem na koji će se ukazivati je kretanje biciklima i romobilima u pješačkoj zoni. Iako je to dijelom i zakonom regulirano, slabo se poštuje, zbog čega problema u kretanju imaju oni kojima bi Poluotok trebao biti namijenjen – pješaci.

Ti prijedlozi uključit će se u dva savjetovanja s javnošću koja je pokrenuo gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša - o novoj Odluci o komunalnim djelatnostima te izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu.

- Nastavno na najave iz TZ grada Zadra očekujemo kroz savjetovanje konkretne prijedloge istih u svezi reguliranja zabrane kretanja povijesnom jezgrom bez odjeće ili dijela odjeće, kako bismo i tu zamisao integrirali u prijedlog odluke, kaže nadležni pročelnik Robertino Dujela.

Nakon završetka procedure neprimjereno odijevanje unutar povijesnih zidina moći će se i u Zadru novčano kažnjavati. U TZ se nadaju da će već i prvi korak s postavljanjem panoa bitno utjecati na ovu pojavu, koja je u posljednje vrijeme uzela maha, piše portal ezadar.