Tko je zaražen korona virusom u Varaždinu i hoće li se uspjeti spriječiti daljnja zaraza?

vv | 3.3.2020. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

Stožer za borbu protiv korona virusa Civilne zaštite jutros je objavo da je deveta osoba zaražena u Hrvatskoj vozač, koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije. Međutim, svega četiri kasnije ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u Varaždinu da se uopće ne radi o vozaču, već mlađem muškarcu, a do zabune je došlo jer na testiranju bio i vozač, ali kod njega nije utvrđena zaraza.

O okolnostima pod kojima se mladić zarazio nije se detaljnije govorilo u varaždinskoj bolnici, ali se ipak izvještava da se radi o navodno poznatom pripadniku varaždinske „zlatne mladeži“, koji bi tijekom prošlog tjedna boravio u Milanu, a zatim je cijeli tjedan bio doma u izolaciji, uz kontakt sa svojim epidemiologom. Sinoć bi stigao u bolnicu taj "zlatni dečko", za kojeg postoje oprečne informacije:  od toga da je sin bivšeg dužnosnika do toga da je unuk poduzetnika.

Uz oboljeloga, čija su dva člana obitelji pod prismotrom, u Italiji bi bila i tri prijatelja, koji su također dobili rješenje o zdravstvenom nadzoru i trebali su biti u samoizolaciji. Sada epidemiološka služba Varaždinske županije utvrđuje kontakte sve četvorice mladića, među kojima su i njihovi roditelji, koji nisu u izolaciji ili karanteni pa se postavlja pitanje hoće li se uspjeti spriječiti daljnja zaraza.

-Od devet bolesnika u Hrvatskoj, samo dva iz Rijeke imaju temperaturu, dok ostali imaju vrlo blage simptome bolesti, čulo se na konferenciji u 16 sati, rekla je dr. Alemka Markotić, ravnateljica klinike Fran Mihanović, dodajući da je do danas na testu bilo 247 uzoraka, odnosno oko 230 ljudi, dok su trenutno četiri uzoraka na testiranju.

Ministar je pozdravio odgode većih manifesticija, osobito onih koje su namjenjene starijim osobama.