Tin Jurak (HDZ): Mladi - rad i trud se isplate!

vv | 22.11.2022. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno

- Za sve mlade ima mjesta - budite hrabri, a hrabrost znači preuzimanje odgovornosti. Budite radišni, uporni i ulažite u svoje obrazovanje. Na taj način ništa vas neće moći udaljiti od ostvarenja svojih ciljeva - poručuje Jurak

Nedavno je održan 4. Nacionalni dan Mladeži HDZ-a u Bjelovaru. Tin Jurak, osim što je najmlađi županijski vijećnik u Varaždinu, ujedno je i potpredsjednik nacionalne Mladeži HDZ-a. Istaknuo je kako je taj dan bio prilika za susret s više od 200 članica i članova iz cijele Hrvatske, razmjenu iskustava, ali i za osvrt na razdoblje koje je iza njih.

Nositelji politika za mlade

- Ovakva događanja omogućuju bolju komunikaciju među članicama i članovima predvođene predsjednikom Maksimilijanom Šimrakom, što vodi prepoznavanju problema naše generacije, ali i predlaganju ostvarivih rješenja, prije svega u kontekstu obrazovanja, zaposlenja, stanovanja i demografske revitalizacije – kaže. Nacionalnim danom Mladeži HDZ-a obilježili su i 32. godine osnivanja Mladeži HDZ-a.

- Danas sa sigurnošću možemo reći kako smo najsnažnija politička organizacija mladih u Hrvatskoj te da imamo samopouzdanja zalagati se za naše prioritete, ali i kritički promišljati. Kako bismo to i ostali, moramo se i dalje postavljati kao nositelji politika za mlade te okupljati i osnaživati vrijedne i mlade ljude koji se ističu svojim znanjima i stručnosti - govori Jurak.

image_6483441_31.jpg

Razmjenom mišljenja te razgovorom sa stranačkim dužnosnicima razgovarali su i o onome što je Vlada ostvarila za mlade.

- Mladi za razvoj trebaju poticajno okruženje koje će im omogućiti kvalitetan život. Dobri makroekonomski rezultati i gospodarski pokazatelji u mandatu premijera Plenkovića tome pridonose. Uvjeren sam da su mladi prepoznali i osjetili mjere poput povećanja broja STEM i socioekonomskih stipendija, podizanje minimalne studentske satnice i bolju regulaciju studentskog rada, a stipendije i nagrade se više ne oporezuju – rekao je Jurak, istaknuvši kako je dio tih mjera osmislila upravo Mladež HDZ-a.

Odgovornost za razvoj RH

Biti potpredsjednik Mladeži HDZ-a, pomlatka političke organizacije koja je nositelj razvoja RH, velika je odgovornost, kaže Jurak. - A upravo mi mladi, koji danas imamo više prilika od generacija prije nas, tu odgovornost trebamo preuzeti na sebe - dodaje.

Na 2. Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a, Mladež HDZ-a Varaždinske županije proglašena je najboljom u Hrvatskoj. Nagradu su im uručili predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i tadašnji predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš.

image_6483441_21.jpg

- Nagrada nam je bila poticaj da još entuzijastičnije nastavimo graditi Mladež HDZ-a kao zajednicu koja okuplja kvalitetne mlade ljude koji čuju potrebe svoje generacije i odgovaraju na njih. Uz aktivnosti poput humanitarnih akcija, organizacija tribina, panel-rasprava, edukacija za članice i članove, u prošlom smo mandatu prošli i kroz sve nacionalne i lokalne izbore, a ponosni smo na to što je upravo za našeg mandata po prvi puta ostvaren rezultat veći od 30% glasova na parlamentarnim izborima te što je za našeg mandata po prvi puta neposredno izabran HDZ-ov župan – predsjednik ŽO HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak, kojem zahvaljujem na podršci. Upravo nas on svakodnevno uključuje u proces donošenja odluka i daje nam priliku da budemo kreatori politika za mlade u županiji – govori.

Mjere za mlade

Tin Jurak najmlađi je županijski vijećnik, a Županijska skupština za njega je, kako kaže, platforma za još efikasnije političko djelovanje, odnosno odgovorno zastupanje mladih i njihovih interesa.

- Vlada i Županija to su prepoznale i omogućile brojne mjere koje su direktno podigle kvalitetu naših života. Vlada je utjecala na smanjenje poreza na dohodak za mlade do 25 godina za 100%, a za mlade od 26 do 30 godina za 50%. Poslodavci koji zaposle mladu osobu do tridesete godine oslobođeni su plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Povećane su stipendije. Povećana je i minimalna studentska satnica - s 15 kuna na 29,30 kuna. Ukinuta je nepopularna mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa i pojačana je mjera pripravništva, a nezaposlenost je i više nego prepolovljena – 2013. je 113.000 mladih bilo nezaposleno, a danas ih je manje od 31.000. Pojačana je mjera samozapošljavanja – povećan je iznos poticaja s 25.000 na 150.000 kuna. Naša županija prati te trendove provođenjem sustava jednakih šansi. Danas učeničke stipendije iznose 500 kuna, a studentske stipendije 1.000 kuna. Županija sufinancira i prijevoz učenika srednjih škola i prijevoz studenata. Nedavno smo obilježili i 15 godina rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije koji su nam dali stratešku prednost u stvaranju talenata u odnosu na druge, a u ožujku ove godine su u rad pušteni novi praktikumi za potrebe Centra izvrsnosti. Ove je godine Županija pokrenula i projekt “Dizel”, kojim sve škole na području županije pripremaju određeni vid proizvodnje vlastite energije. Zasad 40% škola sudjeluje u projektu, a ove je godine potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a za još 12 škola. Tim smjerom ići ćemo i u budućnosti – poručuje.

I budućnost i sadašnjost

Jurak smatra da o o pitanjima koja se tiču mladih trebaju suodlučivati mladi.

- Mladi u HDZ-u nisu samo budućnost, već i sadašnjost. Prioriteti Mladeži HDZ-a su u sinergiji s prioritetima HDZ-a, ali reflektiraju naš mladenački stav i perspektivu. Vidimo se kao partneri, a siguran sam da nas tako vide i naši iskusniji kolege. Istovremeno, HDZ jedini provodi sustavnu generacijsku obnovu - bitno je da mladi ljudi imaju prilike glasati za nekoga tko im je generacijski blizak, što je bitan faktor mobilizacije, ne samo mladih, već i starijih birača koji traže neka nova lica i nove politike. Osobno obnašam dužnost vijećnika u Županijskoj skupštini Varaždinske županije koju nastojim obavljati časno, predano i srčano – rekao je, zahvalivši se županu Stričaku, koji na tjednoj bazi s komunicira mladima o problemima s kojima se suočavaju.

Varaždin - studentski grad Tin Jurak naveo je kako grad Varaždin, kao županijsko središte, nije samo grad baroka, cvijeća, glazbe, kulture, sporta, mode, poduzetništva i Špancirfesta, Varaždin je i sve više prepoznati studentski grad. - Tome je znatno pridonijela i izgradnja jednog od najmodernijih studentskih domova u zemlji. I daljnji razvoj grada treba ići u tom smjeru i nastavit ću se zalagati za izgradnju naprednog obrazovnog i kulturnog sustava u kojem će svatko imati priliku za edukaciju i osobni rast, a sve na korist zajednice u kojoj živimo. Kao student FOI-ja, posebno ću se zalagati za izgradnju kampusa FOI-a - poručio je Jurak.

Mladima poručuje kako je sve moguće - da se rad i trud isplate, da RH i Varaždinska županija trebaju i žele koristiti nove ideje i znanja mladih - učenika, studenata, strukovnjaka, umjetnika, IT-jevaca, nezaposlenih i zaposlenih. - Za sve mlade ima mjesta, a posebno za one koji pokreću vlastiti poduzetnički pothvat i tako stvaraju nova radna mjesta. Mladi – budite hrabri, a hrabrost znači preuzimanje odgovornosti na temelju znanja i stručnosti. Budite radišni, uporni i ulažite u svoje obrazovanje. Na taj način ništa vas neće moći udaljiti od ostvarenja svojih ciljeva – zaključio je Tin Jurak.

Označeno u