Tihomir Hozmec ponovno izabran za predsjednika Udruge 104. brigade ZNG-HV, podršku dao i župan Anđelko Stričak

VV | 26.3.2023. u 20:28h | Objavljeno u Aktualno

U društvenom domu u Poljani Biškupečkoj održana je izborna skupština pripadnika Udruge 104. brigade ZNG-HV na kojoj je za predsjednika ponovno izabran dosadašnji predsjednik Tihomir Hozmec, a za njegovog zamjenika Franjo Bukovčan.

Skupštini su uz brojne pripadnike udruge nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, načelnici Općina Sračinec i Petrijanec Božidar Novoselec i Željko Posavec, zatim prvi ratni zapovjednik 104. brigade pukovnik Ivan Rukljić i brigadni general Mladen Mikolčević, posljednji ratni zapovjednik 104. brigade te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije.

Nakon podnesenih i usvojenih izvješća, plan rada za ovu godinu iznio je predsjednik Tihomir Hozmec.

- Kao i prethodne godine, organizirati ćemo obilježavanje važnih datuma vezanih za našu udrugu i državnih blagdana te ćemo kao i do sada njegovati suradnju s ostalim udrugama. Naravno, promicanje digniteta Domovinskog rata je naša dužnost i obaveza - rekao je Hozmec.

Župan Stričak je istaknuo kako svaka brigada ima svoju povijest, a njen ratni put sve govori o njoj.

-Kroz vašu brigadu prošlo je oko 12 tisuća naših sugrađana, od toga je trideset poginulih. Kada govorimo o Vašem ratnom putu tada se treba prisjetiti ustrojavanja brigade u svibnju 1991. godine, zime te iste godine na Pakračkom i Lipičkom području, VRO Bljeska i Oluje, ali i ratišta u Bosni i Hercegovini. Tada bi svoj dan započinjali na radnom mjestu, popodne primili poziv, a već sutradan bili na ratištu, branili i oslobađali našu domovinu. Zahvaljujući prvenstveno žrtvi svih hrvatskih branitelja mi smo danas članica najprestižnijih asocijacije na svijetu, Europske unije, NATO saveza, Eurozone i Schengenskog prostora. Koliko su nam te asocijacije bitne dovoljno govori podatak da su od 1999.godine naši vojnici sudjelovali u mirovnim misijama u čak 30 zemalja svijeta. Taj podatak najbolje govori koliko je ovaj svijet još uvijek pun nestabilnosti i određenih izazova. Stoga je za svaku pohvalu rad vaše udruge, vaših članova koji i nadalje rade za dobrobit svakog čovjeka. Pri završetku smo s pisanjem knjige o svim našim ratnim postrojbama s područja Varaždinske županije. Po njenom tiskanju po prvi puta ćemo konačno na jednom mjestu imati sve podatke o našim braniteljima, tj. postrojbama, njihovom ratnom putu, ustroju, poginulima, mjestima pogibije i sl. - rekao je župan.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj je u svom obraćanju ukazao na veliki značaj 104. brigade u Domovinskom ratu te je naglasio kako Grad Varaždin stoji na raspolaganju udruzi.

-Nastavite raditi odlično kao i do sada. Širite istinu o Domovinskom ratu, čuvajte uspomenu na slavni put 104. brigade i, ono što je po meni možda najvažnije, čuvajte uspomenu na vaših trideset poginulih suboraca koji, dok je vaše udruge, sigurno neće biti zaboravljeni. Uz pomoć Grada Varaždina prošle ste godine riješili pitanje prostora udruge i drago mi je što sada imate primjereno mjesto za održavanje vaših sastanaka i rad. Mi ćemo i dalje pratiti i podržavati rad udruge, ne samo moralno već i financijski. Još jednom vam čestitam! – rekao je gradonačelnik.

Čestitke i dobre želje vodstvu udruge uputili su i Ljubica Florijan Cerovečki u ime svih braniteljskih udruga te brigadni general Mladen Mikolčević koji je poručio svima kako bez hrabrih branitelja danas ne bi bilo moderne i samostalne Republike Hrvatske.

Galerija slika